Enodnevna ekskurzija Prekmurcev in Štajercev

Obiskali Velenje, Topolšico in Logarsko dolino

logarska-gostisce-in-muzej-first

 Logarska – gostišče in muzej Firšt.

Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Tišina je 7. julija organizirala ekskurzijo v Topolšico, ki so se jim pridružili še simpatizerji iz Murske Sobote in drugih krajev v Prekmurju ter trojka iz Krajevne organizacije  ZZB za vrednote NOB Radenci, iz »dežele treh src« na Štajerskem.

rekonstrukcija-podpisa-kapitulacije-1945

Rekonstrukcija podpisa kapitulacije

Najprej so udeleženke in udeleženci ekskurzije obiskali Velenje, kjer so si ogledali veličasten spomenik Josipu Brozu Titu, kot tudi veličasten spomenik padlim v 2. svetovni vojni – skupno 668 žrtev. Ustavili so se tudi pri spomeniku ustanovitelju Velenja Nestlu Žganku ter pozneje še ob Velenjskem jezeru, kjer so opravili tudi malico. Pot jih je nato vodila skozi Šoštanj – videli so veličastno stavbo TEŠ 6, ki bo še dolgo »burila duhove« – v zelo znan zdraviliški kraj Topolšica.

topolsica-kraj-podpisa-kapitulacije-1945

Topolšica – kraj podpisa kapitulacije

Ime tega kraja v zahodnem delu Velenjske kotline, se je za vedno v zgodovino zapisalo kot kraj miru in zmage, kraj pravične prevlade partizanskega svobodoljubnega in demokratičnega gibanja nad zločinskim zavojevanjem sveta s strani nacifašistov. Kajti prav tam je 9. maja 1945 poveljnik nemške armadne skupine E (nemških sil za jugovzhodno Evropo v 2. svetovni vojni) generalpolkovnik Aleksander Löhr podpisal kapitulacijo svojih sil prvoborcu ter tedanjemu političnemu komisarju udarne partizanske XIV. divizije Ivanu Dolničarju – Janošiku.

velenje-pri-spomeniku-nob

Velenje – pri spomeniku NOB.

Na tem področju je tedaj namreč že bilo neke vrste svobodno ozemlje IV. operativne cone Štajerske, kjer je bil komandant Peter Stante – Skala s političnim komisarjem Matevžom Hacetom ter načelnikom poveljstva Petrom S. Brajovićem. Tedaj je umikajoča nemška vojska generalpolkovnika Löhra, skupaj s četniki in ustaši, štela 240 tisoč mož. Danes je v Topolšici manjši spominski muzej, v spominski sobi pa sta kipa obeh podpisovalcev kapitulacije: generalpolkovnika A. Löhra in Ivana Dolničarja – Janošika ter osebna pištola nemškega poveljnika.

velenje-pri-spomeniku-titu

 Velenje – pri spomeniku Titu.

Po obisku Topolšice so se odpravili še v Logarsko dolino, večina se je povzpela do slapa Rinke, na povratku so se zaustavili v gostišču Firšt (Logarska dolina 1a) za kosilo ter pozneje še v Žalcu, pri tamkajšnji Fontani piva.

zalec-pri-fontani-piva

Žalec – pri Fontani piva

Filip Matko Ficko