Porajmos – holokaust nad Romi se nadaljuje

 

Porajmos – holokaust nad Romi se nadaljuje

3. avgusta romski simpozij v Murski Soboti

 

spominska-plosca-v-murski-soboti

Spominska plošča v Murski Soboti.

V petek, 3. avgusta, bo v prostorih hotela Zvezda v Murski Soboti organiziran simpozij ob Svetovnem dnevu spomina na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni (2. avgust), ki ga skupaj pripravljajo Evropska romska zveza, Zveza Romov Slovenije, Romsko društvo Romani Union Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Inštitut za romološke študije, izobraževanje in kulturo Murska Sobota ter Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.

spomin-na-porajmos-v-murski-soboti

Spomin na Porajmos v Murski Soboti.

Na simpoziju bodo svoje poglede o posledicah genocida nad Romi v 2. svetovni vojni ter po njej, del tega pa se dogaja še danes, predstavili: evropski poslanec dr. Igor Šoltes, generalni sekretar Evropske romske zveze dr. Dragoljub Acković, strokovnjakinja mednarodnega prava dr. Vera Klopčič, podpredsednik Evropske romske zveze mag. Orhan Galjus in predsednik Evropske romske zveze ter predsednik Zveze Romov Slovenije mag. Jožek Horvat Muc. Slednji posebej opozarja: »…Dogodki, ki so vidni v zadnjem času na Madžarskem, Češkem, Italiji, Franciji in Ukrajini potrjujejo, da se nestrpnost proti Romom širi. V nekaterih primerih se izvajajo oboroženi napadi nad Romi s strani policije in drugih oboroženih skupin. Romska naselja se rušijo in požigajo,  pobojev Romov je vse več. Genocid nad Romi se nadaljuje tudi po drugi svetovni vojni in obstaja še danes.«

taborisce-auschwitz

Taborišče Auschwitz.

Evropski parlament je leta 2005 sprejel »Resolucijo o položaju Romov«, v njej pa je zapisano, »…da je genocid proti Romom isto grozljivo dejanje, kot druga kazniva dejanja in zločini nacističnega režima, saj je bil cilj izbrisati Rome z zemljevida Evrope…«. Šele ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja so začeli sistematično zbirati in obdelovati dokumente in fotografije iz zbirk številnih zaporov, delovnih taborišč in taborišče smrti, kot tudi pričevanja še preživelih Romov. Zveza Romov Slovenije, s sedežem v Murski Soboti, temu področju pod naslovom »Porajmos – genocid nad Romi« že od leta 2016 dalje namenja posebno pozornost. 2. avgust je simbolnega pomena za Rome, saj so na večer 2. avgusta 1944 nacisti v Auschwitzu ukinili cigansko taborišče in nato v eni sami noči, »Zigeunernacht – ciganski noči«, v plinskih celicah kruto pobili okoli 3000 Sintov in Romov.

 

Filip Matko Ficko