14. GROSSMANNOV FESTIVAL SE POSLAVLJA


DANES (14.7.2018) BODO ZNANI ZMAGOVALCI TEKMOVALNIH PROGRAMOV

img_3525

Filmarji in zombiji se bodo v noči iz sobote na nedeljo za eno leto poslovili od Ljutomera. A zagotovo bodo še dolgo ostali v naših spominih, saj bo slovo vse prej kot dolgočasno – tudi danes nas čaka pester fantastični program. Razen tradicionalnega zombie walka in zaključne prireditve s podelitvijo nagrad bomo na Glavnem trgu uživali v modnem performansu z naslovom Ples mrtvih, predstavitvi grafičnih romanov Ivice Stevanovića in animiranih grozljivkah Leeja Hardcastla. Zaključili bomo s klasiko iz leta 1968; Noč živih mrtvecev.

Zagotovo je današnji dan za festival najpomembnejši – razglašeni bodo zmagovalci tekmovalnih programov, podeljenih jim bo skupno kar šest nagrad. Prvič podeljujemo tudi nagrado občinstva, ostale pa so rednim obiskovalcem že znane; hudi maček, nagrada za najboljši celovečerni film, Slakov hudi maček, ki ga dobi avtor najboljšega kratkega filma, melies d’argent, za najboljši evropski fantastični film, hrupni maček, za najboljši glasbeni dokumentarec, v tekmovalnem programu za najboljše vino pa so se vinarji potegovali za naziv Vinskega šampiona hudega mačka.

Za glavno festivalsko nagrado hudi maček se je v tekmovalnem programu celovečercev pomerilo šest filmov: nemško-avstrijska art grozljivka HAGAZUSSA režiserja Lukasa Feigefelda, ki velja za enega najbolj vročih festivalskih naslovov, špansko-francoska fantazijska komedija ERREMENTARI režiserja Paula Urkija Alija v produkciji Alexa de la Iglesie, čilska ekstremna grozljivka TRAUMA režiserja Lucia A. Rojasa, ki na novo postavlja meje nasilja na ekranu, britanska grozljivka CHARISMATA režiserjev Andyja Collierja in Toora Miana, ki na izviren način združuje kriminalni triler in psihološko srhljivko, avstrijska slasher komedija ŽURIRAJ IN UMRI MLAD režiserja Dominika Hartla, posneta na hrvaški obali, in norveška črnohumorna grozljivka VAMPIR VIDAR režiserjev Thomasa Aske Berga in Fredrika Waldelanda, v kateri Troma sreča Kaurismäkija. V Ljutomeru so (bili) z nami Dominik Hartl, Paul Urkijo Alijo, Andy Collier, Ross Scaife in Thomas Aske Berg.

Tekmovalni program glasbenih dokumentarcev za nagrado hrupni maček nam je ponudil šest glasnih doživetij: ELEKTRIČNE SANJErežiserja Dušana Moravca o slovenskem pionirju elektronske glasbe Mihi Kralju, LP FILM LAIBACH režiserja Igorja Zupeta – tretji film v seriji GLASBA JE ČASOVNA UMETNOST, nemški BUNCH OF KUNST – FILM O SLEAFORD MODS režiserke Christine Franz o britanskem dvojcu, ki ga je Iggy Pop proglasil za najboljši rock’n’roll bend na svetu, kanadski SLAVE TO THE GRIND režiserja Douga Browna, ki predstavi zgodovino grindcora – najhitrejšega in najagresivnejšega glasbenega žanra, španski GEOMETRIJA IZOBILJArežiserja Joséja Ramóna da Cruza o kultni industrial zasedbi Esplendor Geométrico ter srbski KONTAKT režiserja Mihajla Obrenova, poglobljen portret glasbenega podzemlja Novega Sada.

Izven tekmovalnega programa je bilo prikazanih 10 celovečercev z vsega sveta, med njimi prvi finski superherojski film RENDEL (obiskala sta nas režiser Jesse Haaja in igralka Bianca Bradey), mehiški festivalski hit TIGRI SE NE BOJIJO režiserke Isse Lopez, ki ga je oskarjevec Guillermo del Toro uvrstil na svoj seznam najboljših filmov 2017, tajska glasbena grozljivka PREMIKA režiserja Siwakorna Jarupongpaja, južnoafriški vestern PET PRSTOV ZA MARSEILLES režiserja Michaela Matthewsa in OTO, novi film radgonskega režiserja Vasje Rovšnika, ki je na letošnjem Grossmannu doživel svojo premiero.

V programu kratkih filmov za nagrado Slakov hudi maček je tekmovalo 13 filmov, 12 evropskih kratkih filmov pa se je potegovalo za nagrado srebrni melies, ki jo podeljuje Evropska federacija festivalov fantastičnega filma (med njimi je bil tudi CELICA režiserja Dušana Kastelica).

V vinskem programu se je za nagrado Vinski šampion hudi maček potegovalo šest vin: viteško črno (Lovrec), renski rizling (Pungračič), beli pinot (Miro Vino), Loona (Vino Kupljen), sauvignon (Marič) in rumeni muškat (Vinogradništvo Kovačič). Posebni gostje vinskega programa so bili hrvaška enologinja Ivana Rendulić Jelušič, vinski kritik in vinopisec Robert Gorjak ter Vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič.

Imena zmagovalcev so zaenkrat znana samo žirantom, vsi ostali pa jih bomo izvedeli na zaključni prireditvi ob 20.30. Se vidimo na Glavnem trgu v Ljutomeru!