ZNANI NAGRAJENCI 14. GROSSMANNOVEGA FESTIVALA

ZNANI NAGRAJENCI 14. GROSSMANNOVEGA FESTIVALA

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

img_3953

Danes se je zaključila 14. edicija Grossmannovega festivala – kot vsako leto je to trenutek, ki ga težko pričakujemo, a nam hkrati vzbudi nekaj neprijetnih občutkov, saj pomeni, da se za eno leto poslavljamo od Ljutomera, grozljivk, vina in mnogih prijateljev. Letos je zaključno prireditev humorno povezal belgijski režiser in scenarist Stephane Everaert, šest nagrad pa so podelile tri različne žirije in ena vinska gostja.

img_3891

Na festivalu je bilo prikazanih 29 celovečernih filmov, 10 dokumentarcev in 53 kratkih filmov iz 29 držav, od tega v tekmovalnem programu 6 celovečercev, 6 dokumentarcev in 25 kratkih filmov.

img_3911

Podeljene so bile naslednje nagrade: HUDI MAČEK za najboljši celovečerni film, ki ga je prejel film ERREMENTARI režiserja Paula Urkija Alije, posebno omembo pa si je prislužil norveški VAMPIR VIDAR. HRUPNEGA MAČKA za najboljši glasbeni dokumentarec je dobil BUNCH OF KUNST – FILM O SLEAFORD MODS v režiji Christine Franz, SLAKOV HUDI MAČEK za najboljši kratki film pa je odšel v Avstralijo filmu CESTA MRTVIH: KRONIKE. MELIES D’ARGENT, nagrada Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film pa ostaja v Sloveniji, prejel jo je Dušan Kastelic za film CELICA. Prvič smo podelili tudi NAGRADO OBČINSTVA za najboljši celovečerec, občinstvo se je odločilo enako kot žirija, za film ERREMENTARI. VINSKI ŠAMPION HUDI MAČEK za najboljše vino pa gre tokrat
RUMENEMU MUŠKATU 2016 (Vinogradništvo Kovačič). Med festivalom je potekala tudi Mala delavnica groze, za zmagovalni film je bil izbran PONEDELJKI Staša Milovanovića.

img_3922

Žirija hudega mačka, katero so sestavljali Julian Richards, Nenad Bekvalac in Ludvik Bagari, je svojo izbiro obrazložila takole: »Izbrali smo Hudega mačka 2018. V ospredje sta se prebila zelo različna filma, žirija pa se je po premisleku odločila, da nagrado prejme baskovska mračna pravljica ERREMENTARI režiserja Paula Urkija Alija.

img_3990
Na žirijo sta naredila vtis ambicioznost filma in režiserjeva sposobnost ponuditi fantastični vizualni spektakel z omejenim časom in sredstvi. Ob fotografiji, scenografiji, kostumografiji in posebnih učinkih velja omeniti še mlado igralko Umo Bracaglio, ki je prispevala prepričljivo človeško dimenzijo.

img_3933
ERREMENTARI spominja na delo pomembnih žanrskih režiserjev, kot so Ridley Scott (Legenda), Guillermo del Toro (Favnov labirint) in Peter Jackson (Gospodar prstanov) in žirija upa, da bo ta nagrada pomagala režiserju nadaljevati s svojo vizijo in si ustvariti kariero, ki se bo po pomembnosti lahko kosala s karierami njegovih predhodnikov.

img_3935
Tesno na drugem mestu je pristala – in si s tem prislužila posebno omembo žirije – norveška črna komedija VAMPIR VIDAR, zgodba o nerodnem vampirju v iskanju ljubezni, ki jo je napisal, produciral in sorežiral glavni igralec Thomas Aske Berg.
Bergova nalezljiva energija in občutek za ironijo nosita film in spominjata na dela britanskega komika Sache Baron Cohena (BoratDiktatorAli G).«

img_3987

Igor Vidmar, Robbie Davidson in Matej Končan, žiranti sekcije hrupnega mačka, so povedali naslednje: »Po prvotnem neodločenem stanju je žirija sprejela odločitev, ki ni bila lahka. Kljub informativnosti, vzdušju in osupljivosti LP filma Laibach, je Bunch of Kunst simplističen, resničen, s pristno človeško emocijo ob potrpežljivem portretiranju vzpona skupine v dveh letih, kolikor je trajalo snemanje. Kljub meteorskemu uspehu sta člana skupine ostala zvesta koreninam, brez razkošnega odrskega showa, brez trikov, le dva tipa, ki dasta vse od sebe z mikrofonom, tremi zaboji piva in laptopom pri svojem nesramno surovem in neženiranem komentiranju stanja v Veliki Britaniji in drugod.«

img_4050

Žiranti sekcij Slakov hudi maček in melies d’argent so bili Lee Hardcastle, Dejan Ognjanović in Vasja Rovšnik. »Cesta mrtvih prejme nagrado zaradi sposobnosti, da pove kompleksno zgodbo zgolj s podobami in zvoki, brez besede dialoga. Dinamični in močni prizori se lahko merijo z najboljšimi, kakršne ponavadi najdemo v dolgometražnih filmih,« so povedali o zmagovalcu Slakovega hudega mačka, o večkrat nagrajeni Celici pa pravijo naslednje: »K razmišljanju spodbujajoča, univerzalno prepoznavna parabola o uniformnosti in uporu proti njej, povedana z osupljivimi in nepozabnimi znanstvenofantastično gotskimi podobami. Celica je črnohumorno opozorilo za naš čas, moderno tako po obliki kot po vsebini.«