Lovski rogovi odmevajo po deželi Štajerski

krizevski-rogisti-v-radencih

Križevski rogisti v Radencih.

Radenci: Promenadni koncerti ob četrtkih v parku

V središču »dežele treh src«, v Radencih, so Zavod za turizem in šport Radenci, Zdravilišče Radenci in Občina Radenci pričeli ob četrtkih zvečer pripravljati promenadne koncerte v radenskem parku. Pri znamenitem glasbenem paviljonu je tak večer bil 19.junija, ko so nastopili člani Kulturno umetniškega društva Križevski rogisti.

kocert-v-radenskem-parku

 Kocert v radenskem parku.

Križevski rogisti delujejo v kulturnem in lovskem prostoru že od leta 1982. Ob ustanovitvi je igrala le četverica iz Lovske družine Križevci pri Ljutomeru, sedaj pa jih je v zasedbi že dvanajsta, na koncertu v Radencih pa je zaigrala deseterica: Jože Dunaj, Miran Lebar, Mirko Heric, Adolf Županec, Franc Kosi, Uroš Kosi, Alojz Kosi, Franc Veberič, Luka Fras in Rafael Pavličič. Po strokovni plati jih vodi Mirko Heric, a predsednik društva je Milan Lebar.

strokovni-vodja-mirko-heric

 Strokovni vodja Mirko Heric.

Križevski rogisti sodelujejo z lovskimi rogisti in pevci širom Slovenije, pa tudi z lovskimi rogisti sosednje Avstrije in Hrvaške. So organizatorji območnih srečanj lovskih rogistov, tradicionalno pa vsako leto izvajajo program ob organiziranih lovskih Hubertovih mašah. Letno opravijo okrog 20 koncertov.

Na minulem četrtkovem koncertu v radenskem parku so zaigrali deset skladb (Hubertovo koračnico, Pozdrav, Landner in Jagermarsch Reinholda Stiefa, ter Pozdrav rogistov, Rogisti prihajajo, Pozdrav Slovenjgradcu in Lovska fanfara Jožeta Grleca, Jubilejno fanfaro Alojza Kolleggerja in Starhembergfanfare Johana Haydna).

Za svoje delovanje so KUD Križevski rogisti prejeli številna lovska, občinska in republiška priznanja, so nosilci dveh zlatih, šestih srebrnih in štirih bronastih Gallusovih značk. Da so si to res »zaslužili«, so potrdili s tokratnim koncertom v radenskem parku.

 

Filip Matko Ficko