NAGRADE 44. OCENJEVANJA VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA

  Gornja Radgona – 26. julij 2018

vinska-kraljica

Od 16. do 18. julija 2018 je na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni potekalo 44. strokovno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona, ocenjevanje z najdaljšo tradicijo med ocenjevanji kakovosti pod okriljem sejma AGRA in s slovesom najpomembnejšega preverjanja kakovosti v konkurenci slovenskih vin v zahtevni mednarodni konkurenci. Osmič zapovrstjo ga je spremljalo ocenjevanje BIO vin, Vino Slovenija Gornja Radgona  “BIO”.

Na obeh ocenjevanjih se je tokrat pomerilo kar 573 vin 193 vinarjev iz 6-ih držav. 566 vzorcev 189-ih vinarjev iz 6-ih držav je bilo prijavljenih v redni del ocenjevanja, 7 pa je bilo vzorcev bio vin, ki so jih poslali na ocenjevanje 4 vinarji iz dveh držav.

STATISTIČNI PODATKI OCENJEVANJA VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA

 

VINO SLOVENIJA 2018
Država Število vinarjev Število vzorcev
Avstrija 9 35
Češka 7 14
Hrvaška 14 25
Makedonija 2 11
Slovaška 1 3
Slovenija 156 478
189 566

 

OCENJEVANJE BIO VIN

 

 

VINO SLOVENIJA BIO 2018
Država Število vinarjev Število vzorcev
Avstrija 1 3
Slovenija 3 4
Slovenija 4 7

 

POSEBNA PRIZNANJA

 

NOVOSTI LETOŠNJEGA OCENJEVANJA

 

Vino Slovenija Gornja Radgona prinaša letos dve pomembni novosti in sicer priznanje Prvak države ter Prvak ocenjevanja Vino Slovenija 2018.

 

Naslov Prvak države pridobi najvišje ocenjeno vino iz posamezne države, iz katere sodeluje vsaj 25 vzorcev vin. Ocenjevanje s tem utrjuje in širi svojo veljavo v mednarodnem prostoru. Na letošnjem ocenjevanju so si ga prislužila vina iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

 

Prvak ocenjevanja Vino Slovenija 2018 prejme najvišje ocenjeno vino na ocenjevanju.

 

PRVAK OCENJEVANJA VIN VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA 2018

 

Prvak ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2018 je Ranina SJI 1993, z doseženimi 94,67 točkami, Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Slovenija.

 

PRVAKI DRŽAV

 

PRVAK SLOVENIJE NA OCENJEVANJU VIN VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA 2018

Ranina SJI 1993, 94,67 točk, Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Slovenija

 

PRVAK AVSTRIJE NA OCENJEVANJU VIN VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA 2018

Muskateller Trockenbeerenauslese Ried Mosergut, 92,67 točk, Weingut Felberjörgl, Kitzeck im Sausal Avstrija

 

PRVAK HRVAŠKE NA OCENJEVANJU VIN VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA 2018

Traminac izborna berba prošušenih bobica 2015, 93,67 točk, OPG Đurinski, Kupljenovo Hrvaška

 

 

ŠAMPIONI 2018

 

Šampion za suho nearomatično belo vino

Jeruzalem Ormož Chardonnay 2017, Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož

 

 

Šampion za aromatično suho vino

Rumeni muškat 2017, Vinogradništvo Pešl, Jakobski Dol

 

Šampion za polsladko aromatično belo vino

Traminec 2011, Vinar Kupljen d.o.o., Okoslavci

 

Šampion za sladko belo vino

Laški rizling JI 2011, Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger, Šentjernej

 

Šampion za vino teran PTP

Izbrani teran PTP 2012, CV – Colja Vino, Matej Colja, Coljava

Izbrani teran PTP 2017, Petelin – Durcik, Durcik Franko, Pliskovica

 

Šampion za vino cviček PTP

Cviček I 2017, Vina Martinčič, Martinčič d.o.o., Šentjernej

Cviček II 2017, Vina Martinčič, Martinčič d.o.o., Šentjernej

 

Šampion za suho rdeče vino mlajše od treh let

Domaine Lepovo Grand Cuvée 2015, Tikveš Winery, Skopje, Makedonija

Šampion za peneče vino

Diona brut nature, Hiša vina Doppler, Kozjak nad Pesnico

PRVAKI VINSKO TURISTIČNIH CEST

 

VTC Naziv VTC Naziv vzorca Letnik Ocena Naziv PP
VTC 1 Briška vinska turistična cesta Chardonnay Bagueri 2013 88,67 Vinska klet Goriška Brda z.o.o.
VTC 2 Vipavska vinska turistična cesta Cabernet sauvignon Berce 2015 88,33 Posestvo Berce, Matjaž Berce s.p.
VTC 2 Vipavska vinska turistična cesta Cabernet sauvignon 2015 88,33 Vina Zgonik, Damir Zgonik
VTC3 Kraška vinska turistična cesta Sara – rdeča zvrst 2010 88,33 Vinska klet Boris in Alen Lisjak
VTC4 Istrska vinska turistična cesta Malvazija 2017 86,33 Vinska klet Robi & Dorjano Korenika
VTC11 Haloška vinska turistična cesta Sivi pinot 2017 86,67 Vina Zavec
VTC 12 Vinska Turistična cesta Goričko Penina brut nature 2014 85,67 Vina Gjerkeš
VTC15 Jeruzalemska vinska turistična cesta Jeruzalem Ormož Chardonnay 2017 86,67 Puklavec Family Wines d.o.o.
VTC16 Radgonsko Kapelska vinska turistična cesta Steyer Mark cuvee 2013 90,00 Steyer vina

 

VINAR LETA

 

Vinar leta bo razglašen na dan vinogradnikov in vinarjev, 28. 08. 2018 v okviru 56. sejma AGRA.

 

STROKOVNA KOMISIJA

 

Ocenjevanje  je potekalo v štirih komisijah, ki so jim predsedovali dr. Mojmir Wondra, dr. Friderik Vodopivec, mag. Anton Vodovnik in Iztok Klenar. Ob njih so ocenjevali certificirani enologi, ki se skupaj s predsedniki komisij ponašajo z dolgoletnimi in mednarodnimi izkušnjami: Darja Zemljič, Dušan Brejc, Ivana Rendulić Jelušić, Janez Istenič, Tadeja Vodovnik Plevnik, Nika Gregorič, Jure Štalcar, Mitja Herga, Marijan Čižmešija, Majda Brdnik, Martin Palz, Jernej Martinčič, Darinko Ribolica, mag. Janez Valdhuber, Marko Benčina, Miroslav Majer, Klavdija Topolovec Špur, Danilo Steyer, Ivan Mijošek in Boštjan Zidar. Tajnik ocenjevanja je bil Ernest Novak.

 

KOMENTAR PREDSEDNIKA OCENJEVALNIH KOMISIJ

 

»Odprto državno ocenjevanje 44. Vino Slovenija Gornja Radgona je potrdilo, da se velika zgodba vinskega ocenjevanja na Pomurskem sejmu nadaljuje tudi v peto desetletje. Rastoči trend dokazuje poleg ca. 8% povečanja števila vzorcev tudi rastočo, vrhunsko kakovost sodelujočih in ocenjenih vin.

O letniku, ki smo ga ocenjevali, lahko rečem, da je bil v celoti dober. Še posebej dober je bil za bela vina, pri katerih so nas navduševale sortne cvetice in harmonija. Sladkor ni izstopal, pač pa je bil lepo vkomponiran v telo vina. Vse čestitke štajerskim vinogradnikom, ki so poslali na ocenjevanje dobro polovico odličnih belih vin. Omenim naj, da vina s preostankom sladkorja, predvsem polsuha, niso prišla toliko do izraza. Ponovno se je izkazalo, da je bolje, če vinarji pustijo večino sladkorja prevreti, s čemer dosežejo krepkejše vinsko telo in s tem višjo kakovost.

Predikati, ki so jih vinarji poslali v oceno, so bili odlični. Večina od njih si zasluži Veliko zlato medaljo.

Nekoliko slabši je bil lanski vinski letnik za rdeča vina, zlasti tista iz južnega predela Slovenije, Slovenske Istre, Goriških Brd in Krasa, kjer obilica sonca in značilnosti tal sicer omogočajo najboljšo kakovost. Tokrat je njihovo dobro letino zmotilo obilno jesensko deževje v času pred trgatvijo. Pri njih, še posebej pri teranih, je bilo zato mestoma opaziti nekoliko manj izrazito cvetico in ekstraktnost. Kljub temu je bilo tudi med rdečimi vini obilo zares lepih, velikih vin. Nekoliko slabša je bila udeležba rdečih vin starejših letnikov, kjer zaradi nedoseganja kvote šampionski naslov ni bil podeljen. Prijetno presenečenje so prinesla odlična mlada rdeča makedonska vina, saj je šampionski naslov zanje romal ravno k vinarju iz Države partnerice letošnjega sejma AGRA, Makedonije.

Na letošnjem ocenjevanju se je lepo pokazala tudi zagnanost dolenjskih vinarjev ter dobro sodelovanje Pomurskega sejma z združenji regionalnih pridelovalcev. Ne pomnim, da bi cviček na ocenjevanju v Gornji Radgoni sodeloval s takim številom vzorcev in v taki kakovosti kot letos. Dolenjci so navdušili, poslali več kot 30 vzorcev cvička in dosegli podelitev svojega šampiona. In naslov je šel v prave roke, Jerneju Martinčiču, ki je tudi kralj cvička. Čestitke vsem za pogum ter pripravljenost sodelovati!

Omeniti moram še lepo in raznovrstno bero vrhunskih penin, nad katerimi smo bili s kolegi navdušeni. Očarala nas je široka paleta penin, ki je segala od rosejev, do suhih in aromatičnih vzorcev.

Misli lahko strnem v eni sami. V minulih dneh smo na ocenjevanju Vino Slovenija ocenjevali z velikim užitkom ter odnesli domov čudovite spomine in okuse. Vino Slovenija si resnično zasluži pozornost vinogradnikov, vinarjev in ljubiteljev vin, saj je to naše najpomembnejše državno ocenjevanje vin v zahtevni mednarodni konkurenci. Iskrene čestitke gredo tudi vodstvu in organizatorjem ocenjevanja s strani Pomurskega sejma, saj je to potekalo brezhibno. Skladno z vodilnim poudarkom sejma AGRA, ki izpostavlja nove generacije pridelovalcev in digitalizacijo, je ocenjevanje prvič potekalo s pomočjo tabličnih računalnikov. To nam je sprva povzročilo malce preglavic, a hip za tem že steklo gladko in prineslo dodano vrednost ocenjevanju. Pri tabličnem ocenjevanju je namreč degustator primoran k dodatnemu razmisleku o vinu, na katerega se osredotoča približno 5 minut, kar doprinese k natančnosti in objektivnosti ocene. Tudi ta zgodba, tako kot skorajda pol stoletna zgodba Vino Slovenija Gornja Radgona se mora nadaljevati in rasti.«

Predsednik ocenjevalnih komisij Vino Slovenija Gornja Radgona, doc. dr. Mojmir Wondra, po končanem ocenjevanju