СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМ СВИ СРБИ ЈЕДАН НАРОД

САБЕРИМО И СИСТЕМАТИЗMУЈМО СВОЈЕ ИДЕЈЕ

Добросав Никодиновић

Ако макар и површно пратимо активности које се изражавају у јавним гласилима било којег формата, од штампе, портала, комуникације мејлом, видимо да сви ти појединци имају жељу да нешто корисно и паметно кажу, да буду од опште користи. Али то је као кад причате у ветар, јер то се појави на тренутак и изгуби се у времену а да није оставило никаква трага и резултата. Мислим да је то штета, то је богаство духа које се само расипа без корена, без ефекта, као кратак доживљај лепе појаве.

Ако би све те лепе и корисне мисли и идеје сабирали у једну целину, било да је књига, програм неког подухвата, била би позамашна добра књига која би дуго трајала и била средство рада многих интекетуалних стваралаца. Управо имамо такав подухват од изузетног националог значаја, трајне вредности, актуелан и неопходан. То је СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМ СВИ СРБИ СВЕТА ЈЕДАН НАРОД.

Наишао сам на податак да је такав програм предлагао још Доситеј Обрадовић пре 200 година. Тако је нешто парцијално радио и Гарашанин, САНУ својим Меморандумом који је дочекан на нож и осујећен. Из ових лепих идеја и реминисциенција појединаца се појављују делићи тог Српског националног програма, али се изгубе као комета.

Верујем да и ви имате утисак да српски народ лута кроз историју као да га воде слепе вође, врлуда, корак напред, корак назад, није спреман да ваљано дочека догађаје који му се дешавају због чега смо имали много великих штета, чак смо објекат подобан за манипулацију нашим непријатељима, народ се деморалише, тражимо кривца међу собом, јавља се депресивно песимистичко расположење и губимо веру у себе, дајемо предност другима горима од себе. Срећом, да нисмо у праву демантују нас успеси наших суграђана из спорта, науке, уопште стваралаштва, где смо у такмичењима први или близу врха. А то значи да смо равни најбољима или смо у понечему бољи и од најбољих. Историјски догађаји, почев од наше Косовске трагедије су такви да су нас десетковали, нанели су нам велику генетску штету, јер смо у тим догађајима губили најбоље међу нама који су били репрезентатувно семе српскога народа. Хвала богу наш генетски потенцијал је и данас такав да даје задивљујуће резултате.

Ако би сваки Србин имао у свести јасан Српски национални програм који би му говорио који је његов спасоносни смер избегли бисмо многе замке историје и историјске штете и сачували свој национални супстрат и били и остали од опште користи и себи и светској заједници народа и имали своје завидно место у тој светској заједници.

Српска развојна академија РАС је прихвaтила идеју ,,Фондације Николе Тесле” да донесемо ,,Српски нацонални програм Сви Срби света један народ”, формирали смо комисију од својих чланова и приступићемо изгради овог Програма. Мислим да СНП СССЈН би требало да буде дело свих Срба, да у њему учествују сви онолико колико могу и колико желе. Све те идеје, сазнања, предлоге ћемо систематизовати и уобличити у овај српски национални документ. Ко жели да буде део тима/Комисије добро је дошао, нека се изјасни.

Све ваше идеје и предлоге шаљите на наше имејл адресе, dnikodinovic@yahoo.delikid@eunet.com<dragomirantonic@gmail.com,nikolalonchar@gmail.com>

 <zorica.peles@gmail.com, vladaukninu@gmail.commilan.raspopovic@com и друге.

Молим сваког ко прочита овај текст нека га пошаље другима, пријатељу, форуму, институцији, организацији да би сваки појединац имао шансу да да своју идеју отелотвори добрим делима.

С поштовањем,

Ак. др Добросав Никодиновић

dnikodinovic@yahoo.de