SUNČANJE UZ KNJIGE NA NOVOSADSKOJ PLAŽI ŠTRAND

 

Ljubitelji knjige, koji se kupaju i sunčaju na novosadskoj plaži Štrand, tradicionalno imaju priliku da uživaju u knjigama koje im je omogućila Gradska biblioteka u novom, većem i boljem objektu na ovoj poznatoj i omiljenoj plaži. Spoj letnjeg uživanja sa čitanjem knjiga omogućen je  projektom ”Dunavska biblioteka” u saradnji Gradske biblioteke i Javnog preduzeća ”Gradsko zelenilo”. Posetioci Štranda: kupači-čitaoci knjiga moći će besplatno, tokom avgusta, uz člansku kartu Biblioteke, da iznajmljuju knjige, novine, časopise, ali i da uživaju u kulturnom programu i edukativnim radionicama.

2-dragan-kojic-direktor-biblioteke-novog-sada

Dragan Kojić direktor Biblioteke Novog Sada.

Otvaranju Biblioteke na plaži Štrand prisustvovali su direktor  Biblioteke Dragan Kojić, osnivač agencije ”Heror Media Point” Nataša Heror i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, koji je prilikom otvaranja, pored ostalog, rekao:

– Osim što nudi širok izbor pisane reči, ova letnja biblioteka organizuje i brojne kulturne događaje u kojima posetioci Štranda mogu uživati. Takođe manifestacija ”Pod krošnjama na Štrandu” doprinosi i multikulturalnosti, nudeći učenje brojnih jezika koji se govore u Novom Sadu, na šta smo posebno ponosni. Nama je veoma drago što sinergijom ustanova, preduzeća i organizacija, a pod okriljem Grada nastaju ovako vredni i korisni projekti. Sve to je u skladu sa konceptom Evropske prestonice kulture, ali i sa vrednostima za koje se i sami zalažemo, a to su širenje kulture, promocija čitalaštva ali i harmoničnih ljudskih odnosa za koje je preduslov dobro međusobno poznavanje –.

1-dalibor-rozic-clan-gradskog-veca-novog-sada-za-kulturu

Dalibor Rožić član Gradskog veća Novog Sada za kulturu.

Inače, već devet godina čitaocima-kupačima je u letnjoj biblioteci dostupna štampa i na jezicima nacionalnih manjina, zahvaljujući posredovanju agencije ”Heror Media Point”, a uz učešće Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija,a već šesti put realizuje se manifestacija ”Pod krošnjama na Štrandu”. Radionice promocije jezika nacionalnih manjina namenjene su prvenstveno deci uzrasta od 5 do 12 godina, a održavaju se svakog radnog dana od 19 do 20 časova…

 

Radomir Čubranović