Dan spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem

Spomin na padec Lackove čete in smrti Jožeta Lacka

mnozicna-udelezba

Množična udeležba.

Območno združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ptuj in Mestna občina Ptuj v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Ptuj, Policijskim veteranskim društvom Sever Maribor, Društvom generala Maistra Ptuj, Območnim združenjem slovenskih častnikov Ptuj, Klubom brigadirjev Ptuj in Društvom vojnih invalidov Ptuj vsako leto pripravi spominsko slovesnost ob Dnevu spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem, ko se spomnijo padca Slovenskogoriške – Lackove čete v Mostju 8. avgusta 1942 ter mučeniške smrti heroja Jožeta Lacka nekaj dni pozneje v ptujskih zaporih, kot tudi vseh padlih ter žrtev vojnega nasilja v 2. svetovni vojni. Na prireditveni ploščadi pred Gimnazijo Ptuj je letos slovesnost potekala v soboto, 4. avgusta.

mladi-recitatorji

Mladi recitatorji.

Nekaj po 11.uri so slovensko himno zapeli pevci združenih moških pevskih zborov (KUD Rogoznica, KUD Grajena in Komorni moški zbor Ptuj) pod vodstvom Gregorja Lačna, vse pa je pozdravila predsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB Ptuj Branka Bezeljak. Sledil je kulturni program recitatorjev DPD Svoboda Teater III (Kaja Čelan, Vita Mrgole, Matija Mršek, Lara Čabrian, Kaja Petrovič, Katarina Samobor in Eva Zala Majcenovič) pod vodstvom Branke Bezeljak in Mojce Prigl, ki je bila povezovalka programa.

skupina-nagrajencev

 Skupina nagrajencev.

Slavnostna govornica na slovesnosti je bila dr. Maca Jogan, zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani, ki je članica Sveta ZZB NOB Slovenije. Opomnila je na vrednote iz obdobja 1941 – 1945, ki so se v tem vojnem času potrdile in utrdile med NOB v skrajno krutih in surovih razmerah okupacije, a so se v zgodnjem času socializma po drugi svetovni vojni začele postopoma uresničevati v vsakdanjem življenju s skupnim imenovalcem »za svobodo in kruh«.

pogled-na-ptujski-grad-od-gimnazije

 Pogled na ptujski grad od gimnazije.

Bil je to upor zoper vsestransko iztrebljenje slovenstva, za nacionalno osvoboditev ter samostojno odločanje z zapisano Cankarjevo napovedjo: »Narod si bo sodbo pisal sam !« Spomnila je na govor Janeza Stanovnika (častni predsednik ZZB NOB Slovenije) leta 2012 na Kongresnem trgu v Ljubljani ter tudi na čas plebiscita leta 1990 in desetdnevne vojne za Slovenijo 1991 ter pričakovanju o boljšem gospodarskem in bogatejšem duhovnem življenju, kar pa se je kar hitro razblinilo. Iz političnega podzemlja so zelo hitro privrele kapitalistične ekonomske ponikalnice ter do socializma odkrito sovražni duhovni hudourniki. Ta neoliberalistična povodenj se pod dežnikom demokracije nadaljuje, kot tudi razprodaja vseh vrst naravnih virov in ob vsem tem naraščanje družbene neenakosti (vedno več ljudi na skrajnem robu preživetja, peščica bogatih pa v različnih oblikah obvladuje tudi oblast).

slavnostna-govornica-dr-maca-jogan

Slavnostna govornica dr. Maca Jogan.

Razdeljena so bila številna priznanja: dvanajst zahvalnih listin; šestero posebnih jubilejnih priznanj ob 70-letnici s strani ZZB NOB Slovenije; dvajseterica kot žrtve vojnega nasilja 1941-1945; sedemnajst vojnih veteranov NOB 1941-1945 ter tri posebna priznanja, ki so jih prejeli: Klub brigadirjev Ptuj, Mestna občina Ptuj in Branka Bezeljak, predsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB Ptuj.

zdruzeni-moski-pevski-zbori

Združeni moški pevski zbori.

Sledilo jer družabno srečanje, večina pa se je podala tudi na ogled bližnjega Parka spominov.

Filip Matko Ficko