V spomin Lackove (Slovenskogoriške) čete

Radenčani na Dnevu spoštovanja vrednot NOB na Ptuju

delegacija-ko-zzb-za-vrednote-nob-radenci

Delegacija KO ZZB za vrednote NOB Radenci.

Na spletnih straneh »Štajerske novice« smo že lahko prebrali o slovesnosti na Ptuju v čast Dneva spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem, ki je potekala na prireditveni ploščadi pred Gimnazijo Ptuj v soboto, 4. avgusta.

spominsko-obelezje-v-mostju

 Spominsko obeležje v Mostju

Te slavnosti v čast 70-letnice ustanovitve Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije se je udeležila tudi osemčlanska delegacija članic in članov Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci, ki je od doma odpotovala že ob 9. uri. Med potjo na Ptuj so se Radenčani, tako kot vsako leto, ustavili ob regionalni cesti Juršinci – Ptuj v Mostju, kjer stoji spominsko obeležje v spomin na zadnji boj Lackove (Slovenskogoriške) čete, ki je v boju z nemškim okupatorjem padla pred 76. leti, 8. avgusta 1942, v bližnjem gozdičku Laze ob rečici Pesnici. Zaradi izdaje so Nemci pozneje ujeli še ranjenega Jožeta Lacka (proglašen za narodnega heroja), ga zverinsko mučili in je nekaj dni pozneje umrl v ptujskih zaporih.

venec-in-sveca-junakom

 Venec in sveča junakom.

Praporščak KO ZZB za vrednote NOB Radenci, Alojz Vrzel, običajno izdela lep venec in tako je bilo tudi tokrat. Delegacija Radenčanov je torej k spominskemu obeležju položila venec, prižgala svečo ter posnela spominski posnetek. Nato je nadaljevala pot na Ptuj, kjer se je slovesnost na prireditveni ploščadi pred Gimnazijo Ptuj pričela nekaj minut po 11. uri.

v-spomin-padlim

V spomin padlim.

Filip Matko Ficko