Turistička organizacija opštine Ruma

Turistička organizacija opštine Ruma osnovana je 2011. godine sa ciljem promocije i razvoja turizma Rume i regiona Srem. Iste godine proglašena je za upravljača Zaštićenog staništa “Bara Trskovača” što nije uobičajeno u državnom sistemu Republike Srbije i predstavlja svojevrstan i interesantan izazov. Uporedo sa dve osnovne delatnosti, turizmom i zaštitom životne sredine, TOO Ruma uključena je i u aktivnosti na polju obrazovanja, kulture, ruralnog razvoja, sporta i pružanju podrške svim zainteresovanim učesnicima koji žele da razvijaju turizam na području opštine.

ruma-25-1280x853

Uzimajući u obzir prethodno navedeno, TOO Ruma, na čelu sa v.d. direktoricom, Mirjanom Vujasinović, nastoji da kvalitetno i odgovorno razvija i obavlja delatnost i prepoznaje dobrobit sprovođenja i učešća u projektnim aktivnostima finansiranim od strane nacionalnih i fondova EU. Realizacijom ovih projekata dobijaju se vidljivi rezultati, a razvoj turizma kreće se pozitivnim tokom i direktno utiče na jačanje zajednice.

Jedan od projekata koje TOO Ruma sprovodi u 2018. godini sufinansiran je od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i nosi naziv  „Promocija turističkih resursa opštine Ruma i regiona Srema i podsticanje unapređenja receptivne turističko-ugostiteljske ponude kroz lokalne manifestacije i organizovanu promo turu za goste iz Slovenije”. Apliciranju je prethodila detaljna analiza postojećeg stanja i zašto su baš gosti iz Slovenije oni koje želimo da upoznamo sa turizmom i vrednostima Rume i regiona. U razvoju ideja saradnju i pomoć dobili smo od Društva Slovenaca Rume “Emona” koje je vrlo aktivno u negovanju zajednice. Implementacija aktivnosti za cilj ima otvaranje i uspostavljanje tržišta za turiste iz Slovenije, jer smatramo da opština Ruma i Srem mogu biti zanimljiva destinacija, naročito zbog kulturno – istorijskog nasleđa i folklora (Rumski vašar) , ali i ostalih sportsko-rekerativnih sadržaja i smeštajnih kapaciteta (Borkovac). Gosti iz Slovenije koje su većinom poslenici u turizmu i novinarstvu boravili su u našoj opštini od 02. do 05. avgusta i bili su smešteni u hotelu “Park” (4*). TOO Ruma organizovala je obilaske značajnih spomenika i crkava, upoznala goste sa istorijom mesta i sa turističkim potencijalima i predstavila zabavne sadržaje i gastronomiju  kroz manifestaciju “Rumfest” i obilaske fruškogorskih vinarija. Gosti su imali priliku da posete manastir Krušedol i Carsku palatu u Sremskoj Mitrovici, te su na taj način “odškrinuli vrata” zanimljivim mestima za posetiti i u regionu Srema. Takođe, promotivni materijal obuhvatio je brošure opština Srema kako bi gosti mogli da steknu uvid šta je sve vredno što Srem nudi i zašto nas treba posetiti. Upriličen je i prijem u Gradskoj kući gde su posetioce pozdravili predsednik Skupštine opštine Ruma, Stevan Kovačević i načelnik Opštinske uprave Opštine Ruma, Dušan Ljubišić. Nismo zanemarili ono po čemu smo prepoznatljivi kao region, a to je gostoprimstvo i srdačnost kao osnova građenja dobrih odnosa i lepih uspomena. Dodata vrednost projektu jeste sprovođenje ideja rođenih na ovom druženju kojima se unapred radujemo.