Verska multikulturnost v središču Prekmurja

Novi prostori za romski muzej v Murski Soboti

romski-muzej-v-murski-soboti

Romski muzej v Murski Soboti.

Ob spominski slovesnosti v čast Porajmosa (2. avgust – Svetovni dan spomina na romske žrtve holokausta), ki je bila 3. avgusta letos na dvorišču nekdanje ekonomske šole (še pred tem Center poklicnih šol !) v Murski Soboti ob Slovenski ulici, je župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek zagotovil, da bo že prihodnje leto urejen nov romski muzej.

razlicno-orodje-romov

Različno orodje Romov.

V prostorih bo Slovenski ulici, v stavbi prizidka k hotelu Zvezda v Murski Soboti, že nekaj let Zveza Romov Slovenije, s sedežem v Murski Soboti, upravlja romski muzej.

Toda gre le za en sam samcat prostor nekaj čez dvajset kvadratov, eksponatov o Romih v deželi na levem bregu reke Mure pa se zbira vedno več. Ker je Mestna občina Murska Sobota po izgradnji nove ekonomske šole ob Noršinski cesti lastnica prostorov nekdanje ekonomske šole v središču mesta, s stavbama na obeh straneh Slovenske ulice, je bila sprejeta odločitev, da se prvo nadstropje ene izmed stavb nameni Zvezi Romov Slovenije, ki bi naj v prihodnjem letu tam uredila svoj romski muzej. Je pa stavba v celoti namenjena verski multikulturnosti, kajti v njej bi naj bil tudi muzej evangeličanskega in judovskega kulturnega izročila.

nosa-romov

Noša Romov.

Tako je po besedah dr. Aleksandra Jevška za Mursko Soboto moč uporabiti tudi prispodobo »mesto spomina«. Mestna občina Murska Sobota je namreč v zadnjih letih povsem spremenila podobo v samem središču: izgradnja promenade (betonska ploščad) ob Trubarjevem drevoredu (500-letnica reformacije); prenova središča Trga zmage s parkom in sredi njega obnovljen Spomenik zmage (ob finančni pomoči Ruske federacije); s spominskim obeležjem osamosvojitveni vojni 1991 levo od Spomenika zmage; desno od Spomenika zmage pa bi se naj prihodnje leto pridružilo še spominsko obeležje 100-letnice priključitve Prekmurja Sloveniji.

glasba-in-tisk-romov

 Glasba in tisk Romov.

Filip Matko Ficko