Poletna rekreacija ob balinanju in kartah

V Radencih pri Erinoxu ni nikoli dolgočasno

balinanje-pri-erinoxu-v-radencih

Balinanje pri Erinoxu v Radencih.

Pri podjetju Erinox v Radencih ob Titovi cesti, ki je v lasti Janka Rožmana, so že pred leti postavili drog za rusko kegljišče (kegljanje na vrvici), kajti ob podjetju je tudi gostišče. A lastniku je brat Milan iz Ljutomera predlagal, da se ob ruskem kegljišču uredi še stezo za balinanje.

kroglo-je-treba-vreci-cim-blizje-balincku

Kroglo je treba vreči čim bližje balinčku.

To se je uresničilo in letošnje poletje enkrat tedensko, ob torkih dopoldne, skupina ljubiteljev balinanja iz Ljutomera na balinišču ter ob kartanju preživi nekaj zabavnih uric. Da jih je dovolj za dve ekipi, se Ljutomerčanom pridružita en Sobočanec ter en Radenčan.

pobudnik-milan-rozman-mece

 Pobudnik Milan Rožman meče.

Balinanje je doma v Franciji in sosednji Italiji, v naših krajih pa se je to igro pričelo igrati okrog leta 1910, a je sedaj razširjena od morja do panonskih ravnic. Igralci morajo od 900 do 1200 gramov težke kovinske krogle z metom približati samo 3,5 centimetra velikemu balinčku, leseni kroglici v rumeni ali rdeči barvi. Močnejši ali sposobnejši igralci krogle raje vržejo po zraku, kar pomeni, da izbijajo balinček ali kroglo nasprotnega igralca (hitrostno izbijanje, štafetno izbijanje, specialno izbijanje).

se-druzenje-ob-kartah

 Še druženje ob kartah.

V začetku omenjeni rekreativci se po dobrih dveh urah balinanja na balinišču podajo v prostore sosednjega gostišča, kjer še nekaj časa mečejo »hudičeve podobice«. To je rekreativno kartanje – igra s kartami »šnops«. In tako omenjeni šesterici letošnji torkovi dopoldnevi v Radencih kar prehitro minejo.

Filip Matko Ficko