Šest ekip na vinogradniških igrah 2018

Popestritev Praznika Traminca in postavitve klopotca

ekipe-pred-tekmovanjem

 Ekipe pred tekmovanjem.

Radenci, 15. avgust – Tradicionalno prireditev »Praznik Traminca in postavitev klopotca na Kapelskem Vrhu«, ki ga vsako leto marljivo pripravi Turistično društvo Klopotec Kapela, je letos popestril Zavod za turizem in šport Radenci, ki je v okviru tokratnega praznovanja na Kapelskem Vrhu prvič organiziral tudi tako imenovane vinogradniške igre.

 prva-igra-vasovanje

Prva igra Vasovanje.

»Rdeča nit« iger je bilo delo v vinogradu (goricah) od pomladi do jeseni, skupno je bilo izvedenih šest iger: »Vasovanje – k diklinam hoditi« (izredno zahteven in verjetno najlepši del vseh opravil v goricah pomadi); »Bežanje po goricah« (ob večjem številu vasovalcev se mora marsikdo tudi umakniti z begom skozi gorice);

druga-igra-bezanje-po-goricah

 Druga igra Bežanje po goricah.

»Gnojenje goric« (nošenje gnoja v gorice); »Svinjo biti« (tudi svinja včasih pobegne iz hleva); »Nošenje püte« (grozdje je treba prenesti do preše) in »Tretanje – prešanje« ( za finale še stiskanje grozdja).

tretja-igra-nosenje-gnoja

Tretja igra Nošenje gnoja.

Ekipe pa so sestavljali mešani pari (dvojica: ženska in moški, starejša od 15 let) in na prvem tovrstnem tekmovanju je sodelovalo šest ekip. Igre si je zamislil ter vodil tekmovanje v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport Radenci Bojan Žnidarič.

cetrta-igra-svinjo-biti

Četrta igra Svinjo biti.

Razvrstitev ob zaključku je bila naslednja: 1. mesto ekipa Tropine (Sara Trstenjak in Denis Ilijevec), 2. mesto ekipa Hitre tačke (Stanka in Miro Majerič), 3. mesto ekipa Upanje (Nataša in Sendy Anželj),

peta-igra-nosenje-pute

Peta igra Nošenje püte.

4. mesto pa so zasedle ekipe: Topli špricar (Mihaela in Davorin Zamuda), Petelin Društva vinogradnikov Šentjernej (Zvonka in Vid Borse) ter ekipa Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela (Jelka Weber in Anton Misja).

sesta-igra-presanje

Šesta igra Prešanje.

Vse sodelujoče ekipe pa so prejele spominska darila, ki so jih razdelili župan Občine Radenci Janez Rihtarič, predsednica Turističnega društva Klopotec Kapela Urška Lukovnjak in vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric Katja Klobasa iz Okoslavec.

zmagovalna-ekipa-tropine

 Zmagovalna ekipa Tropine.

Filip Matko Ficko