Ocenili so kar 29 vzorcev Traminca

 

Vinogradi s Tramincem po hribčkih in goricah Štajerske

razglasitev-rezultatov-ocenjevanja-tramincev

Razglasitev rezultatov ocenjevanja tramincev.

Predsednik letošnje ocenjevalne komisije za vzorce vina Traminec na Kapelskem Vrhu, Lojze Filipič, je opomnil, da so Radgonsko-kapelske gorice zelo primerne za vinsko trtoTraminec, kot tudi Ljutomersko-ormoški vinogradi ter Klöch v sosednji Avstriji. Sicer pa vrsta vinske trte Traminec, iz katerega grozdja se pridela kakovostno belo vino, izvira iz kraja Tramin na južnem Tirolskem v sosednji Avstriji. Znana sta dišeči in rdeči Traminec, ki so ju opevali že v 15. stoletju. Vino je bogato s sladkorjem in ima visoko stopnjo alkohola.

organizator-ocenjevanja-tramincev

 Organizator ocenjevanja tramincev.

To slednje se je izkazalo tudi na letošnjem ocenjevanju pred »Praznikom Traminca in postavitve klopotca na Kapelskem Vrhu« 6. avgusta. V ocenitev je prispelo skupno kar 29 vzorcev Traminca, kar je rekord dosedanjih ocenjevanj. K ocenitvi so lahko svoje vzorce Traminca lahko prispevali tudi vinogradniki, ki niso člani Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela. Povprečna ocena letošnjega ocenjevanja Tramincev na Kapelskem Vrhu je znašala 18,21547619 po 20-stopenjski ocenjevalni lestvici. Najvišjo oceno 19.83 je komisija prisodila vinarju Kupljenu iz Okoslavec 6 (Občina Radenci) za ledeno vino Traminec letnik 2001, tej je sledila ocena 18,70 za Traminec pozne trgatve 2016 vinogradniku Gregorju Belaku iz Paričjaka 17 (Občina Radenci) ter ocena 18,50 dišečemu Tramincu Steyer 2017 vinogradnika Danila Steyerja iz Plitvice 10 v Apaški dolini. Ob županu Občine Radenci Janezu Rihtariču in vinskem vitezu dr. Alojzu Slaviču sta letošnjo razstavo tramincev odprla vinska kraljica Katja Klobasa ter predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela Danilo Rihtarič 15. avgusta ter razdelila priznanja sodelujočim vnogradnikom.

razstava-29-tramincev

Razstava 29 Tramincev.

 Na dobrodelnem srečelovu zbranih 1.285,00 evrov

Zaposleni na Občini Radenci so v okviru prireditve »Praznik Traminca in postavitev klopotca na Kapelskem Vrhu« pripravili dobrodelni srečelov za družino Križanič s Kapelskega Vrha. Vsaka srečka v vrednosti 2,50 evra je bila dobitna in s prodajo le-teh se je zbralo 1.175,00 evrov. Poleg tega so obiskovalci darovali še 110,00 evrov in tako je bilo zbranih skupno 1.285,00 evrov. So pa posamezniki in nekatera podjetja že pred tem nakazali (ter Občino Radenci o tem obvestili) finančna sredstva družini Križanič v višini 470,00 evrov.

Filip Matko Ficko