U Nju Džersiju, U 89. godini, preminuo Vilijem Terbo rođak Nikole Tesle

JEDAN OD ZADNJIH SNIMAKA: RADE BAKRAČEVIĆ, UREDNIK “ŠTAJERSKIH NOVIC” I VILIJEM TERBO SA SUPRUGOM

terbo

U Nju Džersiju, U 89. godini, preminuo Vilijem Terbo, poslednji krvni rođak slavnog srpskog naučnika. Često je ponavljao da je ponosan što je deo loze genija iz Smiljana

 

NAJBLIŽI rođak Nikole Tesle, Vilijem Bil Terbo, preminuo je 14. avgusta, u 89. godini, u svojoj kući u Nju Džerziju. Terbo je bio unuk Tesline rođene sestre Angeline, koja se udala za protu Nikolu Trbojevića. Imali su petoro dece – Vilijamovog oca, takođe Nikolu, i još dva sina i dve ćerke.

Rođen 10. aprila 1930. godine u Detroitu, Vilijem Terbo je diplomirao tehničke nauke na Univerzitetu “Perdju” (Purdue University) u Zapadnom Lafajetu u Indijani. Posle završetka fakulteta radio je u Los Anđelesu na projektima svemirskog i raketnog naoružanja koji su nosili oznaku “strogo poverljivo”. Od penzionisanja 1973. godine do kraja života neumorno je, širom sveta, organizovao tribine i promovisao Teslu i njegovo mestu u istoriji. Smatrao je svojom dužnošću da sačuva, istakne i što više promoviše ime i ličnost slavnog naučnika. Bio je i učesnik mnogobrojnih međunarodnih skupova posvećenih srpskom geniju iz Smiljana.