Štajerska kisla žüpa na Kapelskem Vrhu

 Domača jed ob kozarčku traminca in pesmi klopotca

feliks-rantasa-in-urska-lukovnjak

Feliks Rantaša in Urška Lukovnjak.

Ob organizaciji prireditev »Praznik traminca in dvig klopotca na Kapelskem Vrhu« organizatorji (predsednica TD Klopotec Urška Lukovnjak) ne pozabijo na ponudbo domačih jedi. In k tem vsekakor sodi tudi štajerska kisla žüpa. Že vrsto let jo po starem domačem in preizkušenem receptu v kotlu pri vinogradniškem domu na Kapelskem Vrhu kuhajo Marta Tišler in Janko Bračko pod vodstvom Feliksa Rantaše. Slednji je tudi skrbnik klopotca na Kapelskem Vrhu in ima ob praznovanju še posebno zadolžitev pri postavitvi klopotca. Ker se dvig klopotca »odvija« popoldne, je dopoldne vsekakor čas, da se skuha odlična štajerska kisla žüpa. In trojica kuharjev prisega, da morajo v juhi vsekakor biti tudi »kosmate bremze« (svinjske nogice).

kuhajo-stajersko-kislo-zupo

 Kuhajo štajersko kislo žüpo.

K jedi pa se vsekakor »prileže« kozarček domačega traminca, katerega poizkušnjo istočasno ponujajo člani Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, ki vsako leto pripravijo ter izvedejo ocenjevanje in razstavo tramincev, saj so Radgonsko-kapelske gorice eden izmed najprimernejših področij za gojenje te sorte grozdja.

na-kapelskem-vrhu-15-avgusta

Na Kapelskem Vrhu 15.avgusta.

Da je kotel za kuhanje štajerske kisle žüpe zadnja leta premajhen, je dokaz v tem, da juhe zmanjka že pred osrednjo prireditvijo postavljanja klopotca. Ne samo, da si obiskovalci prireditve privoščijo to jed na kraju dogodka, nekateri si jo odnesejo tudi domov, ko ta dan ne kuhajo. In tako je bilo tudi letos na Kapelskem Vrhu, na praznični dan 15. avgusta.

 

Filip Matko Ficko