Ptuj: Izviren 22. festival »Dnevi poezije in vina«

Številne manifestacije poetov po treh sosednjih deželah

pesnik-in-pevec-vlado-kreslin

Pesnik in pevec Vlado Kreslin.

»Dnevi poezije in vina« na Ptuju, ki so se pričeli včeraj, so eden najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki združuje pesniško in etnološko umetnost in obiskovalcem ponudi pesniška, etnološka, kulinarična, glasbena, vizualna ter številna druga nepozabna doživetja.

pesniske-zbirke-spremljajo-festival

 Pesniške zbirke spremljajo festival.

Prireditve letošnjega že 22. festivala »Dnevi poezije in vina« (Days of Poetry and Wine), se ne bo dogajale le na Ptuju, kjer je osišče, pač pa po vsej Sloveniji (Ptuj, Ljutomer, Ljubljana, Janški Vrh, Krško, Lendava, Majšperk, Maribor, Mošnje, Ormož, Petanjci, Ptujska Gora, Selce, Zgornja Kungota in Žalec) ter v sosednji Avstriji (Potrna – Laafeld) in sosednji Hrvaški (Varaždin).

poetinje-in-poeti-iz-spanije

Poetinje in poeti iz Španije.

Častna gosta letošnjega že 22. tovrstnega festivala bosta Agi Mistrol, ena izmed najbolj prepoznavnih izraelskih pesnic ter Michael Krüger, nemški pesnik, urednik ter predsednik Bavarske akademije lepih umetnosti. Skupno bo na festivalu na Ptuju letos poleg njiju sodelovalo še 19 pesnic in pesnikov iz 15 držav: Mercedes Cebrian, Erica Martinez in Carlos Aganzo  (Španija); Brian Henry, Brynne RebeleHenry in Joanna Klink (ZDA); Marija Andrijaševič (Hrvaška), Jurij Andruhovič (Ukrajina), Pernilla Berglund (Švedska), Valentina Colonna (Italija), Gabor Lanczkor (Madžarska), Bartlomiej Majzel (Poljska), Rod Mengham (Velika Britanija), Anne Portugal (Francija), Bernardete Schiefer (Avstrija), Johanna Venho (Finska), Wang Yin (Kitajska) ter Vlado Kreslin in Ivo Svetina (Slovenija).

ptuj-gosti-22-festival

Ptuj gosti 22.festival.

Poročali smo že, da so na večeru poezije 19. avgusta zvečer v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih poleg treh poetskih gostov iz Španije nastopili slovenska poetinja in poeti: Glorijana Veber, Tibor Hrs Pandur, Andrej Medved in Aleš Šteger.  Istočasno je bil večer poezije v ljubljanski Metelkovi, kjer so sodelovali Sanita Fejzic (Kanada) ter Ivo Svetina in Dragica Čarna (Slovenija). Petanjskemu podobni predvečer poezije je bil 20. avgusta zvečer v Splošni knjižnici Ljutomer ter 21. avgusta zvečer na Ptujski Gori. V Krškem (Mestni park) so se 21. avgusta zvečer predstavili Joanna Klink (ZDA), Bartlomiej Majzel (Poljska) in Wang Yin (Kitajska).

zbrane-pesmi-jureta-detele

Zbrane pesmi Jureta Detele.

V okviru festivala bo dana pozornost tudi glasbi in petju, kajti predvideni so tudi številni nastopi: Mia Žnidarič in trio, skupina Month of Sundays z Dunaja, Tori tango harmonikarja Orlekov Jureta Torija ter Vlado Kreslin z Malimi bogovi. Posebna pozornost bo letos namenjena slovenskemu pesniku Juretu Deteli (1951 – 1992), kajti pri Založbi Beletrina so prav letos izšla njegova zbrana dela, kar so predstavili na vseh srečanjih.

 

Filip Matko Ficko