AMERIČKI AMBASADOR UČITELJ SRBA

Komentar: Dr Marko Lopušina

Nekada smo imali ONO i DSZ, pa OTO, pa predvojničku obuku, pa služenje vojnog roka – i učili o bezbednosti i odbrani. Danas nemamo ništa od toga i onda se čudimo kad neko otvori kamp za predvojničku obuku. A ne čudimo se što nam mladi naraštaji ništa ne znaju o odrbani i oružju. Tu onda uskoče Amerikanci, prvaci u zloupotrebi oružja, ubijanju civila u SAD i po svetu, da preko svog telala Skota kažu kako oni podržavaju košarkaški kamp, a ne vojnički kamp u Srbiji. I tu se mi iskoplesiramo i pošaljemo policiju na decu.

       Koliko znam organizatori kampa su bili dobili potrebne dozvole. Ako nisu, gde su oni iz bezbednosti, BIA, da spreče taj kamp, ako su ruski i zlatiborski organizatori ilegalci ili nasilnici. Zašto mi čekamo da nas Amerikanci opominju i da nas teraju da se plašimo Rusa. Šta ima američki ambasador u to da se meša i da on ne podržava. Skot zaboravlja da su nas Srbe američki bombarderi tukli 1944. i 1999. godine i da osećamo potrebu da se branimo.

      Ovakvim pridikama američki ambasador u Srbiji ispada da je neki učitelj Srba kako treba da se ponašaju. Da igramo kako Njegova ekselencija Skot svira, bilo na trubi u Nišu, bilo na košarkaškom kampu u Beogradu. Svi proamerički mediji u Srbiji objavili su snimak kako Skot svira na trubi. I obajaljuju ga bilo gde drugde, jer ambasador SAD ima običaj da nam javno deli lekcije iz lepog ponašanja i da nas kritikuje, ako ne radimo onako kako on i Vašington misle.

       Kako su javili naši mediji ambasador Kajl Skot je u junu iskoristio poziv Udruženja korporativnih direktora Srbije da se kao njihov gost obruši na predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije, optužujući ih za strogu kontrolu medija i neiskrenost na putu ka EU.

      Skot i svi američki ambasadori, generalno, navikli su da se ponašaju u Srbiji kao da je Srbija njihova kolonija.  Sad očekujem da Skot napadne Srbiju zbog ideje da se uvede obavezno služenje vojnog roka. Podržavam ideju o vraćanju vojnog roka, da barem tako školujemo mlade za odbranu otadžbine i svojih porodica. I ne želim da nam Skot soli pamet.

Dr Marko Lopušina, pisac