Peterica rekorderjev nad 100 darovanj krvi

 Občina Tišina: 23.srečanje krvodajalk in krvodajalcev

krvodajalci-rekorderji

Krvodajalci – rekorderji.

Rdeči križ Slovenije (RKS) organizira krvodajalske akcije že od leta 1953 in po uspešnosti sodi v sam evropski vrh. Z organizacijo krvodajalskih akcij zagotavlja RKS okoli sto tisoč odvzemov krvi na leto oziroma skoraj 45 tisoč litrov krvi, kar zadošča trenutnim potrebam v Sloveniji.

23-srecanje-krvodajalcev-na-tisini

23. srečanje krvodajalcev na Tišini.

Namen krvodajalskih akcij je zagotoviti zadostne količine zdrave krvi za vse bolnike, ki to življenjsko tekočino potrebujejo. Krvodajalstvo je v Sloveniji, tako kot v mnogih evropskih in drugih državah po svetu neplačana, prostovoljna in anonimna dejavnost. Vstop v Evropsko unijo je zahteval prilagoditev krvodajalstva mednarodnim standardom organiziranja krvodajalskih akcij glede na dejanske potrebe.

nastop-mladih-folkloristov

 Nastop mladih folkloristov.

Šestinpetdeset območnih združenj RKS izvaja krvodajalske akcije v skladu z javnimi pooblastili. Ena izmed teh je RKS – Območno združenje Murska Sobota z 42 krajevnimi organizacijami RKS, ki organizirajo krvodajalke in krvodajalce in med slednjimi je tudi Krajevna organizacija RKS Tišina – Gradišče v Občini Tišina v Prekmurju. Za svoje krvodajalke in krvodajalce je ta organizacija, ki jo kot predsednica v zadnjem času vodi Lidija Grah, pripravila posebno prireditev z družabnim srečanjem v posebnem prireditvenem šotoru pri cerkvi na Tišini v nedeljo, 26. avgusta opoldne.

cestitka-zupana-franca-horvata

Čestitka župana Franca Horvata.

Posebni kulturni program so pripravili učenke in učenci Osnovne šole Tišina pod vodstvom mentoric Irene Kutoš, Heme Hanc in Valerije Trajber: učenka Karin Avguštin je ob harmoniki učenca Leona Avguština zapela; učenki Zara Petrovič in Tara Titan sta govorili o mlečni hrani; učenci Maša Grah, Urška Kreft in Gregor Hanc so zaigrali kot trio saksofonistov; učenki Julija in Gaja Šinko sta recitirali pesmico o zabavi: starejša folklorna skupina OŠ Tišina pa je zaplesala in ker so to bili letos devetošolci, so se istočasno poslovili od mentorice Valerije Trajber.

pozdrav-predsednice-lidije-grah

 Pozdrav predsednice Lidije Grah.

Izmed gostov so srečanje krvodajalk in krvodajalcev pozdravili: župan Občine Tišina Franc Horvat, podpredsednik Območnega združenja RKS Murska Sobota Jože Trajber in predstavnica Centra za transfuzijsko medicino pri UKC Maribor  dr. Danijela Uležič Paučič, spec. transf.  med. Ob tej priložnosti so razdelili posebna priznanja dolgoletnim prostovoljnim darovalkam in darovalcem najžlahtnejše in nenadomestljive življenjske tekočine – krvi. Priznanja so prejeli: Štefan Titan iz Tropovec (111 darovanj krvi), Branko Farič iz Tropovec (107 darovanj krvi), Štefan Lukač iz Rankovec (104 darovanja krvi), Iztok Trček s Tišine (100 darovanj krvi) in Franc Kuhar s Petanjec (trenutno stanovalec DOSOR-ja v Radencih 100 darovanj krvi).

prireditev-v-sotoru-na-tisini

Prireditev v šotoru na Tišini.

Sledila je pogostitev in družabno srečanje v prireditvenem šotoru.

Filip Matko Ficko