»AGRAR« I »ŠTAJERSKE NOVICE« SPONE SARADNJE ŽITELJA SLOVENAČKIH I SRPSKIH OPŠTINA

RADE BAKRAČEVIĆ I BOŽIDAR DRINIĆ NASTAVLJAJU POVEZIVANJE SRPSKIH I SLOVENAČKIH OPŠTINA. ZAHVALJUJUĆI NJIHOVIM AKTIVNOSTIMA POVELJE POTPISALO 24. OPŠTINE IZ SRBIJE I SLOVENIJE.

SRPSKO KULTURNO DRUŠTVO “ŠTAJERSKA ZAJEDNICA” IZ MARIBORA PRIJAVILA POVEZIVANJE SRPSKIH I SLOVENAČKIH OPŠTINA ZA “GINISOVU” KNJIGU REKORDA.

 

img_2967

Božidar Drinić i Rade Bakračević

Maribor, 29. avgust – Ovih dana je u Sloveniju stigao veliki broj predstavnika srpskih opština, koji su želeli, da prisustvuju potpisivanju »Listina o saradnji« srpskih i slovenačkih opština. Zahvaljujući Božidaru Driniću iz Zrenjanina i Radu Bakračeviću iz Maribora povezano je sa jučerašnjim danom 12. srpskih sa 12 slovenačkih opština. Prihvatajući inicijativu o uspostavljanju privrednih veza koje su pokrenule agencije »Agrar press« iz Zrenjanina i »Štajerske novice« iz Maribora Listine o nameri saradnje potpisali su 28. avgusta predstavnici još četiri lokalne samouprave Slovenije i Srbije.

img_2693

Gosti iz Srbije

Zajedničko opredeljenje Republičkih Vlada da se na osnovu jedinstvenih odluka pokrenu aktivnosti ka tešnjem povezivanju privrednih subjekata dve zemlje, na najupečatljiviji način potvrdili su župani – gradonačelnici nekoliko lokalnih samouprava Slovenije i Srbije.

img_2740

U privrednoj komori u Murskoj Soboti Povelju su potpisali Ljiljana Kitić, predstavnica opštine Sečanj i Slavko Petovar, gradonačelnik opštine Veržej

Povelje o namerama uspostavljanja privredne saradnje potpisali su u utorak  28. avgusta 2018 godine u opštini Veržej gradonačelnik  opštine Veržej Slavko Petovar i zamenica predsednika opštine Sečanj Ljiljana Kitić. Isti dan su Povelju o saradnji potpisali Marjan Žmavc, gradonačelnik slovenačke opštine Cerkvenjak i Latinka Vasiljković, predsednica opštine Odžaci.

img_2694

Delegaciju iz Srbije pozdravlja Robert Grah, direktor Privredne komore Pomurja.

Ovo je nastavak izuzetno uspešne aktivnosti na uspostavljanju kontakata dva naroda koji su prepoznali širok spektar zajedničkih mogućnosti u ostvarivanju privrednih rezultata. Slične povelje  do sada su, za poslednje dve godine, u organizaciji magazina »AGRAR« iz Zrenjanina  i revije »Štajerske novice« iz Maribora potpisale opštine Nova Crnja i Radenci, Novi Kneževac i Beltinci, Čoka i Črenšovci, Irig i Ormož, Kovin i Cankova, Petrovac na Mlavi i Puconci, Vrbas i Moravske Toplice, kao i Bečej i Murska Sobota dok su župani opština  Srbobran i Grad takodje svojim potpisima pokrenuli saradnju ,

img_2911

U opštini Cerkvenjak Povelju su potpisali: Marjan Žmavc, gradonačelnik slovenačke opštine Cerkvenjak i Latinka Vasiljković, predsednica opštine Odžaci.

Potpisivanjem Povelje o saradnji predstavnici srpskih i slovenačkih opština  se dobrovoljno i u duhu sveopšte saradnje obavezuju na neposredno i dugoročno povezivanje, proširenje i unapređenje saradnje u oblasti privrede i ekonomskog razvoja, poljoprivrede, trgovine i turizma, kulture, prosvete i sporta, te razmenu iskustava u radu sa drugim oblastima koje bi bile od zajedničkog interesa.

img_2775

U imenu Srba za slovenačko gostoprimstvo zahvalila se Latinka Vasiljković, predsednica opštine Odžaci.

Ove jučerašnje svečanosti uveličali su i gosti slovenačkih opština kao i delegacije vojvodjanskih lokalnih samouprava grada Sombora i opštine Nova Crnja koja je prva uspostavila saradnju na ovim osnovama sa poznatim slovenačkim turističkim krajem Radenci u kojoj se puni poznata mineralna voda »Radenska« pod zaštitinim znakom »Tri srca«..

img_2979

Delegati iz Srbije sa svojim “pobratimima” iz Veržeja i Cerkvenjaka

Akciju povezivanja privrednih jedinica pokrenuliu su Agencija »AGRAR PRESS« iz Zrenjanina i »ŠTAJERSKE NOVICE« iz Maribora, uz svestranu podršku Privredne komore Vojvodine kao i Privredne i Agrarne komore Murska  Sobota.

Tekst: Rade Bakračević

Foto: Zdravko Majstorović