Uradno srečanje predsednika republike Pahorja in predsednika državnega zbora Židana

Uradno srečanje predsednika republike Pahorja in predsednika državnega zbora Židana

Ljubljana, 4. 9. 2018 |

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 4. septembra 2018 v Vili Podrožnik uradno sprejel novoizvoljenega predsednika Državnega zbora Republike Slovenije Dejana Židana.
Predsednika sta se pogovarjala o vprašanjih, ki zahtevajo sodelovanje predsednika republike in državnega zbora. Predsednik republike je dan pred začetkom posvetovanj z vodji poslanskih skupin glede novega guvernerja ocenil, da bi bilo dobro, če bi lahko za guvernerja predlagal nekoga, ki bo užival potrebno podporo državnega zbora.V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bi morali glasovanje o guvernerju ponoviti v času, ko se bo že začel postopek za izbiro novega ustavnega sodnika. Kmalu zatem pa bo moral državnemu zboru predlagati tudi kandidata za varuha človekovih pravic.

Predsednik republike Pahor in predsednik državnega zbora Židan sta se strinjala, da je v tej luči toliko bolj nujno in koristno njuno medsebojno sodelovanje ter okrepljeno sodelovanje predsednika republike in vodij poslanskih skupin.

Predsednika sta se dogovorila o vseh drugih zadevah njunega medsebojnega sodelovanja, ki je pomembno za uspešno reševanje zadev, ki so v njuni pristojnosti. V tem smislu sta se zavzela tudi za nadaljevanje tradicije letnega sestanka štirih predsednikov (države, parlamenta, vlade in državnega sveta), kjer se določa glavne usmeritve za sodelovanje med štirimi političnimi ustanovami države.

Uradno srečanje predsednika republike Pahorja in predsednika državnega zbora Židana
Foto: Tamino Petelinšek