DOSOR Radenci: Desetletnica razstavljanja

Razstavlja Nizozemec, ki živi na Goričkem v Prekmurju

 FOTOREPORTAŽA: FILIP MATKO, FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

img_0031

Radenci, 6. september – DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, praznuje letos deseto obletnico svojega obstoja. S tem domom se je v kraju Radenci pravzaprav »rodil« nov kulturni center, kajti odvijajo se kulturni dogodki eden za drugim z različnih področij. Eden izmed teh je razstaviščna dejavnost.

img_0055

Tega se odlično spominja Marija Erveš, ki je pred desetimi leti bila predsednica Društva upokojencev Radenci: »V svoje nove prostore, v DOSOR, se je naše Društvo upokojencev Radenci preselilo 1. septembra, uradna otvoritev DOSOR-ja pa je bila 3. septembra 2008.

img_0060

Prostovoljci društva smo se med drugim aktivno vključili v akcijo zbiranja knjig za domsko knjižnico, ob »Dnevu odprtih vrat« (1. oktobra 2008) pa smo prostovoljke in prostovoljci društva za vse stanovalce in obiskovalce pripravili likovno delavnico, delavnico dekorativnih aranžmajev iz sadja in zelenjave, delavnico ročnih del društvene skupine Sonček, razstavo ročnih del, oglasno tablo filatelije ter razstavo 67 likovnih del predšolskih otrok…«. Marija Erveš že nekaj let ni več predsednica Društva upokojencev Radenci, a se prostovoljstvu v DOSOR-ju ni odrekla. Tako jo od letos dalje »krasi« (in obvezuje) naziv ambasadorke prostovoljstva v tem domu.

img_0117

Že naslednje leto po odprtju DOSOR-ja, leta 2009, je slikar Zdravko Dolinšek, ki se je iz Trbovelj preselil v Radence, dal pobudo ter tudi vodil prvo likovno kolonijo »Za DOSOR-jev prstan«. Naslednje leto je vodenje kolonije prevzela Tatjana Mijatović. Letos je bila v mesecu maju že 10.mednarodna likovna kolonija pod delovnim naslovom »Mura moja muza«, ki se je je udeležil tudi Nizozemec Bram D’Hont, ki živi v Prekmurju.

img_0140

V Slovenijo je prišel preko umetniške kolonije v Ljubljani, kjer se je tri mesece ukvarjal z litografijo. Spoznal je tedaj svojo sedanjo partnerico Bredo, s katero sta se odločila, da si ustvarita domačijo v Prosečki vasi na Goričkem v Prekmurju, zimo pa preživita na Nizozemskem.

img_0090

Tako Bram D’Hont v Prekmurju ustvarja že preko četrt stoletja. O njem in njegovem ustvarjanju je na tokratni otvoritvi razstave govoril likovni kritik Mario Berdič Codella iz Maribora, ki je spremljal umetnice in umetnike na koloniji že meseca maja letos. 10-obletnico DOSOR-ja in njegove razstaviščne dejavnosti so proslavili prav 5. septembra zvečer.

img_0162

V kulturnem delu otvoritve tokratne razstave sta sodelovali mladenki: kitaristka Tara Jug iz Petanjcev (Občina Tišina) in vokalistka Katarina Šebök iz Murske Sobote, čast odprtja razstave pa je pripadla direktorici DOSOR-ja Mateji Hauser. Razstavo del nizozemskega slikarja si bo moč v DOSOR-jevi razstaviščni avli ogledati najmanj mesec dni.