Na koncertu v Radljah ob Dravi Radenčani in Videmčani

 Štajerci za partizanske pesmi na Koroško

darjan-mencigar-radenci-in-marjetka-popovski

Darjan Mencigar (Radenci) in Marjetka Popovski.

8. septembra popoldne so pripravile v Radljah tamkajšnje organizacije Združenj borcev za vrednote NOB: Radlje ob Dravi, Vuzenica, Muta, Podvelka in Ribnica na Pohorju tradicionalno vsakoletno kulturno prireditev. Tja so organizirali svoje obiske tudi drugi. Tako sta Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci s kombijem in podobna organizacija Videm ob Ščavnici z avtobusom izvedli obisk svojih članic in članov na koncertu partizanskih pesmi in pesmi upora.

dekliski-pevski-zbor-iz-remsnika

Dekliški pevski zbor iz Remšnika.

S pozdravom »Smrt fašizmu – svobodo narodu !« pozdravil župan Občine Radlje ob Dravi, mag. Alan Bukovnik, ki je tudi podpredsednik borčevske organizacije in je bil tokrat povezovalec na prireditvi. Med množico zbranih v Športni dvorani gosti je pozdravil evropskega poslanca Šoltesa ter predsednika ZZB za vrednote NOB Slovenije Tita Turnška. Vse je pozdravil še predsednik ZZB za vrednote NOB Radlje ob Dravi Karel Kotnik, a krajši  slavnostni nagovor je vsem namenil predsednik slovenske borčevske organizacije Tit Turnšek.

jahaci-revolucije-iz-radovljice

Jahači revolucije iz Radovljice

Ta je v svojem nagovoru je opomnil na izvirno vlogo narodnoosvobodilnega boja Slovencev v letih 1941 – 1945, ko so sredi vojne vihre kot edini v Evropi organizirali partizansko zdravstvo (partizanske bolnišnice z zdravniškim, strežnim in ostalim osebjem), šolstvo, kulturo (gledališče, pevski zbori, pihalne godbe, kulturniške skupine, partizanski mitingi…), tisk (izdaja pesmaric, plakatov, brošur), radio in še kaj. In prav eni od teh dejavnosti je bil namenjen tokratni popoldan: negovanju izročila partizanskih pesmi ter pesmi upora.

mag-alan-bukovnik

 mag. Alan Bukovnik.

Za uvod k petju pesmi, ki so v vojni vihri opogumljale, spodbujale in tolažile, so zapela štiri dekleta Dekliškega pevskega zbora iz Remšnika, ki skupaj prepevajo od leta 2014 ter aktivno sodelujejo na prireditvah v domačem kraju in drugod. V svoj repertoar rade uvrščajo partizansko pesem in vsako leto se z njimi predstavijo na tovrstni prireditvi.

tit-turnsek

Tit Turnšek.

Dekletom je sledil Moški pevski zbor Radlje ob Dravi, ki ga od leta 2004 vodi Silvo Brezovnik. V 60 letih svojega delovanja je zbor prepel velik del slovenske klasične in narodne zborovske literature ter gostoval v mnogih krajih Slovenije in tujine. Posebej ponosni so na to, da jim je s pomočjo širše okolice in organizacij v začetku osemdesetih let na temeljih nekdanje šole na Sv. Bolfenku v Hudem kotu uspelo zgraditi lastno kočo. Pevci pravijo: V današnjem času bi bil takšen projekt »mission impossible« (misija nemogoče). Zbor je tudi posnel in izdal lastno zgoščenko z naslovom »Zadoni nam«.

marjetka-popovski-iz-izole

Marjetka Popovski iz Izole

S prepevanjem borbenih in partizanskih pesmi je koncert v dvorani V Radljah nadaljevala Marjetka Popovski iz Izole, ki je tu že večkrat nastopila. Svojo 20-letnico ustvarjanja na glasbenem področju je obeležila s pevsko turnejo pod naslovom »Zapojmo pesem o svobodi« ter jo ponesla po Sloveniji in zamejstvu. Predlani smo ji lahko prisluhnili tudi v Kongresni dvorani Zdravilišča Radenci.

moski-pevski-zbor-radlje-ob-dravi

 Moški pevski zbor Radlje ob Dravi.

Naslednji gostje so bili nekaj posebnega: Jahači revolucije iz Radovljice, glasbena skupina, ki deluje pod okriljem Društva za kulturo jezika »Prava beseda« Radovljica. Sami pravijo, da igrajo pesmi nove pravice, saj so na znane melodije partizanskih pesmi dodali aktualna besedila, z njimi pa opozarjajo na nepravilnosti v sodobnem svetu in tudi pri nas v samostojni Sloveniji. Čeprav so črpali tematiko iz pesmi borbe in dela, gre bolj za pesmi novega upora.

radencani-v-radljah-ob-dravi

Radenčani v Radljah ob Dravi.

In za zaključek oziroma vrhunec popoldneva partizanskih pesmi in pesmi upora je prišel na oder še 100-članski mešani zbor Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta, ki deluje od leta 1972. Zbor nosi ime po narodnem heroju, leta 1941 obsojenem in ustreljenem, s tem pa že več kot štiri desetletja s pesmijo ohranja slovensko besedo v zamejstvu in deluje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji.

trzaski-partizanski-pevski-zbor-pinko-tomazic

 Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

Za seboj imajo že več kot tisoč nastopov, v zboru pa prepeva še deseterica pevk in pevcev od leta 1972. Na koncu, ob pesmi »Hej brigade« so se zamejskemu zboru na odru pridružili še vsi ostali nastopajoči na tokratni prireditvi.

Filip Matko Ficko