Princeza Katarina Karađorđević prvi humanitarac Srbije

POMOĆ MOM NARODU JE MOJA MISIJA

princeza-katarina-2

  • Od početka 2018. godine Fondacija princeze Katarine isporučila je pomoć srpskom narodu u vrednosti veće od dva miliona evra

 

Dr Marko Lopušina

 

Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina isporučila je medicinsku opremu vrednosti veće od 5.800 evra Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ u Beogradu. Pomoć se sastoji od dva pacijent monitora i 5 aparata za merenje krvnog pritiska. – Ova donacija ostvarena je zahvaljujući gospodinu Milovanu Ristiću, pravniku iz Beograda – naglasila nam je u svom saopštenju Milica Milanović, šef službe za odnose sa javnošću Kraljevskog dvora.

Uprkos tome što su prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina živeli u izgnanstvu mnogo godina, princeza je uvek imala svoju zemlju Srbiju u srcu. Tokom ovih teških godina, princeza Katarina je napornim radom obezbedila veoma velike količine humanitarne pomoći koja je distribuirana širom bivše Jugoslavije.

princeza-katarina

  • Ne postoje granice u patnji, kao što ne postoje ni razlike u rasi i nacionalnosti. Pomoć mom srpskom narodu je moja životna misija – rekla nam je princeza Katarina Karađorđević.

Od kako se 2001. godine sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem za stalno uselila u kraljevski dvor i živi u Beogradu princeza Katarina je preko svoje fondacije sakupila i predala humanitarnu pomoć vrednu oko 16 miliona evra.

  • Godine 1993. princeza Katarina osnovala je humanitarnu organizaciju Lajflajn sa kancelarijama u SAD (Čikago i Njujork), Kanadi (Toronto), Velikoj Britaniji (London) i Grčkoj (Atina).
    Kada su se Njihova Kraljevska Visočanstva vratila u Beograd u julu 2001. bilo je prirodno da se obim njihovih humanitarnih aktivnosti proširi. Početkom avgusta 2001, osnovana je nova Fondacija Njenog Kraljevskog Visočanstva Princeze Katarine – objašnjava gospošica Milica Milanović.

Aktivnosti Fondacije usmerene su na zdravstvo i unapređenje zdravstvenih ustanova, a ubrzo su proširene i na kulturne ustanove, škole i univerzitete, uključujući dodelu stipendija i unapređivanje komunikacije između studenata i stručnjaka iz stranih zemalja.

Samo od početka 2018, Fondacija princeze Katarine isporučila je pomoć vrednosti veće od dva miliona evra, a tu spadaju paketići za decu bez roditelja za najveće hrišćanske praznike Božić i Vaskrs, medicinska oprema vrednosti više od 500.000 evra za Kliničko-bolnički centar Zemun, novi porođajni sto za Ginekološko-akušersku kliniku „Narodni front“, novi specijalni operacioni sto za novorođenčad i decu za Kliniku za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, medicinska oprema za Specijalnu bolnicu za plućne bolesti „Ozren“ u Sokobanji, obnovljeno je žensko odeljenje u psihijatrijskoj bolnici Kovin i mnogo toga drugog.

U pripremi su nove humanitarne akcije, koje će potvrditi da je princeza Katarina Karađorđević danas prvi humanitarac Srbije.