Tišina: Desetletnica delovanja Cvetja v jeseni

 Odlično jih predstavlja pesem »Sivi veseljaki«

 skupina-cvetje-v-jeseni

Skupina Cvetje v jeseni.

Na spletnih straneh »Štajerske novice« smo poročali o »Večeru glasbe, petja, plesa in smeha« na Tišini 3. septembra letos. To zabavno prireditev ljudskega izročila je že šestič po vrsti pripravila vokalno instrumentalna skupina »Cvetje v jeseni«, ki deluje pri Društvu upokojencev Tišina že deseto leto.

brosurica-ob-10-letnici

 Brošurica ob 10-letnici.

Kajti na pobudo nekdanjega tajnika Društva upokojencev Tišina Jožeta Bagoroša (sedaj, žal, že pokojni) se je leta 2008 pri tem društvu ustanovila vokalno instrumentalna skupina »Cvetje v jeseni«. Tedaj so skupino sestavljali: Franc Štesl (diatonična harmonika), Ema Vezjak (orglice in kazu), Franc Bokan (orglice in ritem bobenčki) in Mirko Činč (bršljanov list). Vsi so tudi peli, od samega začetka pa jih je vodila Ema Vezjak.

ema-vezjak-igra-tudi-na-citre

 Ema Vezjak igra tudi na citre.

Leta 2001 se jim je pridružil z diatonično harmoniko še Štefan Šadl. Kadar je manjkal kakšen redni član skupine, so poiskali trenutno zamenjavo. Ta »rezervista« sta bila Mirko Kuhar in Alojz Granfol. Toda leta 2010 se je skupina še dodatno okrepila, kajti pridružila se je Jožica Šiftar (kazu) in Jože Časar (vugaš). Toda bolezni so opravile svoje in iz skupine so se poslovili Štefan Šadl, Mirko Činč in Franc Bokan.

nastop-v-dosor-ju

Nastop v DOSOR-ju

Na srečo so zopet prišli novi ljubitelji ljudske glasbe in petja in skupini so se pridružili Majda Hari (tamburin), Viktor Sapač (bobni) in Štefan Ružič (kitara). Skupina se je torej razširina, obogatila svoj program naštudiranih ljudskih pesmi ter se udeleževala številnih prireditev.

nastop-v-petanjcih

 Nastop v Petanjcih.

Zaradi napornih nastopov sta iz skupine odšla Franc Štesl in Viktor Sapač, a pridružila sta se nova člana – zakonski par Škaper: Greta (tamburin) in Ludvik (diatonična harmonika). Slednji piše tudi pesmi in njegovo je besedilo oziroma pesem »Sivi veseljaki«, ki so jo objavili v priložnostni brošurici »Cvetje v jeseni – Naših deset let« ob letošnjem jubileju:

pred-stolpom-vinarium-v-lendavskih-goricah

Pred stolpom Vinarium v Lendavskih goricah.

Zbrali smo se sivi veseljaki,

bolj po naključju kot zares.

Radi se družimo in veselimo,

žalostnim veselje povrnemo,

veselim pa vzdušje naredimo…

Ob tokratni oziroma letošnji desetletnici delovanja skupine Cvetje v jeseni to skupino sestavljajo: Ema Vezjak (vodja skupine, ki poje, igra na orglice in citre), Ludvik Škaper (poje in igra diatonično harmoniko), Majda Hari (poje in igra na boben), Štefan Ružič (poje in igra kitaro), Jože Časar (poje in igra na vugaš), Greta Škaper (poje in igra na tamburin) ter Jožica Šiftar (poje in igra kazu).

Za seboj imajo najmanj 30 nastopov letno (skupno so jih zabeležili že preko 100), njihov repertoar pa zajema glasbo in petje ljudskih pesmi, ponarodelih slovenskih pesmi znanih ansamblov, nekaj pa imajo tudi lastnih priredb, s svojimi besedili, zimzelenih melodij. V svoje nastope vključujejo tudi besedila literarne sekcije DU Tišina (pesnik Štefan Titan). Izdali so že tudi samostojno zgoščenko z desetimi melodijami pod naslovom »Vsakdo mora imeti prijatelja«. Za svoje delovanje so 3. septembra 2017 prejeli Zahvalno listino Občine Tišina ter letos 18. februarja Priznanje Društva upokojencev Tišina. Tokrat jim je izrekel čestitke še predsednik tega društva Jože Poredoš: »V imenu vseh članov DU Tišina še enkrat iskrene čestitke in še veliko nastopov na odrih širom Slovenije in tudi tujine.«

Filip Matko Ficko