“PROŠNJA ZA MURO” V GALERIJI METHANSOVE HIŠE

V GALERIJI METHANSOVE HIŠE ODPRLI POTUJOČO RAZSTAVO LIKOVNIH DEL Z NASLOVOM PROŠNJA ZA MURO.

Foto: RADE BAKRAČEVIĆ

 

img_0084

V galeriji Methansove hiše na Zg. Dražen vrhu, v občini Šentilj, so odprli potujočo  razstavo likovnih del z naslovom PROŠNJA ZA MURO. Gre za projekt, ki se je začel z razstavo v Državnem svetu Republike Slovenije, kjer so likovna dela prvič predstavili javnosti 22. marca, ob Svetovnem dnevu voda.

img_0066

 

V mesecu maju so razstavo predstavili občinstvu na negovskem gradu, avgusta v Muzeju Zrinski v Čakovcu, oktobra pa je predvideno odprtje  na Deželnem glavarstvu v Avstrijski Radgoni. Razstavo je organizirala slikarka Tatjana Mijatović, ki je v projekt povabila 27 umetnikov, kot pravi svojih prijateljev, ki jim je mar za reko Muro.

img_0121

Sodelujoči umetniki : Duško Abramušić, Igor Banfi, Ivo Borko, Bogdan Čobal, Jože Denko, Matjaža Duh, Erna Ferjanič, Stanka Golob, Jerneja Hercog, Rado Jerič, Robert Jurak, Zlatko Kraljič, Ely Magos, Albert Mesner, Ignac Meden, Tatjana Mijatović, Leopold Methans, Helga Maria Niederl, Brane Murko, Niko Ribič, Vinko Prislan, Brane Širca, Viktor Šest, Mojca Vilar, Dana Štrucelj, Eva Žula in Izidor Zadravec. Razstava je mednarodna, saj  poleg domačih likovnikov sodelujejo tudi avstrijski in hrvaški ustvarjalci. S Prošnjo za Muro  opozarjajo na perečo problematiko nesmiselnega izčrpavanja reke Mure. Umetniki se oglašajo v imenu reke in za njo. Naj teče svobodno, brez ovir in osrečuje nas in naše zanamce.

img_0144

 V kulturnem programu  je nastopil prleški kantavtor Tadej Vesenjak.

V Methansovi hiši je zbrano občinstvo pozdravi Leopold Methans, lastnik galerije in Methansove hiše, sicer pa tudi sodelujoči umetnik. Uvodoma smo prisluhnili Mijatovićevi, ki je predstavila projekt. Samo razstavo in likovna dela je predstavil likovni kritik Mario Berdič.

img_0244

O pomenu prostopretočne reke je spregovoril koordinator kampanje Rešimo Muro, Stojan Habjanič. Razstavo je otvoril župan občine Šentilj, mag. Štefan Žvab.

 V kulturnem programu  je nastopil prleški kantavtor Tadej Vesenjak.

img_0268