STIŽE ZLATNA JESEN NOVOSADSKIH SAJMOVA

 

 1-novosadski-sajam

Novosadski-sajam

Po tradiciji Novosadskog sajma – stiže zlatna jesen sajamskih manifestacija, po mnogima najlepših i najlepršavajih sajmova: Međunarodni sajmovi „Lorist“ – sajmovi lova,ribolova, sporta, turizma, ekologije… koji će trajati od 3. do 7. oktobra.

Poznata sajamska kuća – Novosadski sajam će se ove godine podičiti međunarodnim jubilejem: 40 godina članstva u Svetskoj sajamskoj organizaciji UFI,a Sajam turizma obeležava 51. godinu uspešnog rada na međunarodnoj sajamskoj sceni.

Organizatori očekuju oko 450 izlagača koji će predstaviti ponudu u oblastima lova, ribolova i turizma Dunavskog regiona, ali i ekologiju i sport u Srbiji. Sajmovi će se, kao uvek, prostirati u halama i na otvorenom delu Sajmišta: organizuju se kongresne aktivnosti i poslovni susreti, a učesnici dolaze iz 20 zemalja, Austrije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Grčke, Indije, Izraela, Mađarske, Maldiva, Nemačke, Norveške, Portugalije, Rusije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Španije, Turske, Hrvatske… Zanimljiv će biti Diplomatski dan, skup ambasadora i predstavnika diplomatskog kora, očekuje se dolazak oko 30 predstavnika  ambasada.

2-generalni-direktor-novosadskog-sajma-mr-slobodan-cvetkovic-2

Generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković

Ni ovog puta neće biti zaboravljeni posetioci: za posetioce sa kupljenim ulaznicama organizovana je Poklon-igra, a sve koji dođu na LORIST očekuju atraktivni sadržaji, nesvakidašnje promocije, popusti, noviteti, takmičenja i mnogo zabavnog sadržaja. Organizuje se tradicionalni porodični dan u petak, 5. oktobra kada će za svega 300 dinara ulaz imati cela porodica. Inače, već sedmi put  generalni sponzor Međunarodnih sajmova LORIST je Generali Osiguranje Srbija.

Pođimo redom po Zlatnoj jeseni novosadskih sajmova: Sajam lova i ribolova. Posetiocima ovog Sajma biće, kao uvek, dostupni proizvodi renomiranih svetskih proizvođača, a moći će da kupe i ručno izrađenu opremu koju će ponuditi zanatlije. Izlagači su iz Austrije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Nemačke i Srbije. Biće izloženo lovačko i sportsko naoružanje, pištolji, revolveri, lovačke puške, karabini, lovačka municija domaćih i stranih proizvođača, vazdušne puške, lovački noževi, optički nišani, dvogledi, obuća i odeća za lov. Tokom Sajmova LORIST proizvođači i distributeri lovačkog naoružanja i opreme, odobravaće specijalne popuste, a pripremaju i sajamske akcije. Ribolovci će pred kraj sezone na LORIST sumirati rezultate, izlagači će prodavati opremu po sniženim cenama. Nastupiće i „hand made” proizvođači.

3-marta-takac-direktorica-vojvodinasume

Marta Takač direktorica Vojvodinašume.

Po prvi put, biće objedinjen nastup nacionalnih parkova Srbije u Hali 1 koji predstavlja priliku za upoznavanje sa nacionalnim prirodnim bogatstvom, ali i svojevrsni uvid u potencijale za dalji razvoj i potrebu očuvanja biljnih i životnjiskih vrsta na tim područjima. Posetiocima će biti predstavljena Fruška gora, Tara, Kopaonik i Đerdap, dok će Izlagači iz Bosne i Hercegovine prezentovati Kozaru i Unu.

Na Sajmu lova i ribolova prisustvovaće i Lovački savez Vojvodine, Ribolovački savez Vojvodine, nacionalne asocijacije za oružje NAOS, kao i Javno preduzeće „Srbijašume“. U saradnji sa banjalučkim velesajmom na LORISTU biće i Lovački savez Republike Srpske.

Nastup na Sajmovima LORIST Javno preduzeće „Vojvodinašume“ će iskoristiti za prezentaciju lovnog turizma, kao i da predstavi stanje i potencijale lova i ribolova u Vojvodini.  Na tradicionalnu ponudu mogu da računaju svi zainteresovani za lov i ribolov u Hali 1. Turistička ponuda „Vojvodinašume“ biće predstavljena u Hali „Master“, a ekološki aspekt poslovanja ovog javnog preduzeća posetioce očekuje na štandu u Auli ulaza na Sajam.  U lovačkim specijalitetima publika će moći da uživa u restoranu, odnosno lovačkoj kući, na otvorenom delu Sajmišta kod hala 1 i 1a.

4-detalj-sa-sajma-lova

Detalj sa sajma lova

 

Kragujevačka „Zastava oružje“ će predstaviti ponudu domaćeg tržišta, u kojoj će se između ostalog naći najpriznatiji lovački karabini poput modela M07 „match“ ili M808, standardni karabini M70 i M85, lovačke puške i poluautomati, pištolji iz porodice CZ i EZ, dakako i „tetejci“ i „duge devetke“. „Zastava oružje“ priprema posebne popuste povodom jubileja, 165 godina postojanja.

U Auli i Hali 1 naći će se i brodovi, čamci i druga plovila. Izlagači će ponuditi i kvadove, a na otvorenom prostoru se organuzuje prodajna izložba terenskih vozila.

5-lane-je-janez-rozman-u-ime-u-ime-izlagaca-slovenije-urucio-zahvalnicu-nasem-uredniku-cubranovicu

Lane je Janez Rozman u ime izlagača Slovenije uručio zahvalnicu našem uredniku Čubranoviću.

Za posetioce će biti posebna „poslastica”: u Hali 1 biće napravljena streljana u kojoj će posetioci moći da se okušaju u gađanju  iz vazdušne puške ili luka i strele, dok će kupcima biti omogućeno da isprobaju oružje koje žele da kupe. Za profesionalce će biti organizovana i takmičenja, a svi mogu da računaju na rekreativno pucanje. Radno vreme će biti kao i sajamsko, od 10 do 19 časova. Streljana će biti obezbeđena sa svih strana, za posetioce je priprema „MP Tropic”-, a sve vreme biće prisutni instruktori.

Lovci će se na Sajmu takmičiti u kuvanju paprikaša, a biće organizovan i ribolovački kotlić, u kojem će kulinarska umeća odmeriti čarde.

6-detalj-sa-proslogodisnjeg-sajma-turizma

Detalj sa prošlogodišnjeg Sajma turizma.

Posebno zanimljivo će biti 4. oktobra kada će se novinari takmičiti na PRESS KOTLIĆU u kuvanju riblje čorbe.

Šarenilo jesenjih sajmova LORIST obogatiće Izložba sitnih životinja postavljena u Hali 1a, dok će Berza biti organizovana u nedelju, 7. oktobra na otvorenom prostoru.

Međunarodni sajam turizma otvoriće kapije sajma 4. oktobra po 51. put. Ovaj sajam predstavlja objedinjenu ponudu Dunavskog regiona. Apostrofira receptivni turizam i dovođenje stranih turista u Srbiju i zemlje regiona, a promoviše aktivan odmor, što ove godine čini i Turistička organizacija Srbije.

Turističku ponudu Srbije predstaviće oko 70 gradova i opština, a Udruženje banja Srbije nastupa sa  20 banja i hotela, koji će pozvati posetioce da borave kod njih. Više od 20 čardi i salaša oslikaće tradiciju, kulturu i gastronomiju Vojvodine, a promovisaće se i oko 30 proizvođača hrane i pića iz cele Srbije. Na Sajmu će učestvovati 10 turističkih agencija. Iz inostranstva dolazi petnaestak turoperatera u cilju ostvarivanja saradnje sa domaćim agencijama i pružaocima turističkih ponuda i usluga. Neće izostati ni turističke organizacije Srbije, Vojvodine, Novog Sada, a posle dužeg vremena i Beograda. Dolaze i Privredna komora Srbije, Grad Novi Sad, Skijališta Srbije… Na štandu Privredne komore Vojvodine predstaviće se i komore iz Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Rumunije.

Pokrajinska vlada Vojvodine imaće štand u Hali „Master“. Nastupa Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Aktivnosti u oblasti ekologije prezentovaće Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo se nastupom naslanja na Sajam lova i ribolova, dok će ponudu Sajma sporta obogatiti Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Posetioci će od 4. do 7. oktobra imati priliku da vide i turističku ponudu Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Izraela, Mađarske, Maldiva, Nemačke, Rumunije, Slovenije i Španije.

Posebnu pažnju učesnika na Sajmu turizma privlači Hosted Buyer program koji se realizuje uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i nemačke agencije Evintra. Najavljeni poslovni posetioci dolaze iz Nemačke, Rusije, Turske, Azerbejdžana, Danske, Portugalije, Norveške, Mađarske, Izraela, Španije i bivših jugoslovenskih republika.

Strani turoperateri će 4. i 5. oktobra imati poslovne sastanke sa izlagačima. Oni će biti unapred zakazani, a preduslov za poslovne susrete sa kupcima je nastup na Sajmu.

Tokom ta dva dana, organizuje se i posrednički događaj – međunarodni B2B susreti. Realizuju ih Evropska preduzetnička mreža EEN i Novosadski sajam. Organizacijom B2B sastanaka se pruža dodatna podrška kompanijama da nađu međunarodne partnere na Sajmu.

Mnogi izlagači su osmislili veoma atraktivne nastupe na Sajmu. Posetioce očekuju brojni zanimljivi sadržaji. Na ulasku u Halu „Master“ sačekaće ih ZIP lajn, koji će posetioci moći da probaju. To je svojevrsna najava onoga što nas uskoro očekuje na Fruškoj gori, a biće deo aktivnog odmora u Srbiji. Turistička organizacija Srbije priprema izložbu upravo pod nazivom „Aktivan odmor u Srbiji“. Viminacijum avantura je nova turistička ponuda Viminacijuma, adrenalin park za decu i ponuda za tim bilding za odrasle. Pažnju posetilaca privući će sigurno i zbog toga što su pripremili sedmodnevni boravak u kampu za dvoje dece. Skijališta Srbije i MK resort dolaze sa ponudom za zimovanje. Sajam turizma podrazumeva i segment gastronomije. Međunarodna takmičenja učenika, studenata i profesionalaca organizuju se pod nazivom Gastro izazovi. Popularizaciji kulinarstva u regionu doprinosimo i organizacijom Gastro kupa Srbija, međunarodnog takmičenje koje priređujemo u saradnji sa Udruženjem Zelena dolina i  Horeca asocijacijom Kragujevac. Specijalni gost i počasni sudija biće i Michelin star restaurant chef, Đorđo Diana. „Čiste ruke“ su takmičenje u kojem će 12 uglednih kuvara, vlasnika čardi, poznatih majstora proveriti ko najbolje priprema riblju čorbu.

Od zlatnih jesenjih sajmova treba izdvojiti Sajam ekologije. Očuvanje životne sredine i vraćanje prirodi je među prioritetnim ciljevima u ovoj i narednim godinama što će biti vidljivo na ulasku u Aulu Novosadskog sajma. Posetiocima će izlagači ponuditi znanja, iskustva i proizvode, uz kreativne ambijente za odmor i uživanje.

Sajam se organizuje u saradnji sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine. Gradska uprava će na štandu u Auli organizovati edukacije i radionice. Pokrajinski sekretarijat će promovisati programe i projekte koje sprovodi u oblasti ekologije, a predstaviće se i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Pokret gorana Vojvodine, sa kojima će nastupiti i brojni ekološki pokreti, predstaviće aktivnosti, projekte i programe u funkciji razvoja ekologije. Informacije o očuvanju životne sredine posetioci će imati priliku da dobiju i na štandu magazina Ekolist.

Poljoprivredna škola sa domom učenika, Futog i Tehnička škola „Mileva Marić – Ajnštajn“ oblikovaće ambijentalne celine. Prvi put na Sajmu ekologije nastupa i firma KITE DOO koja će, u Auli i na otvorenom prostoru, predstaviti mehanizaciju za održavanje zelenih površina. Očekuje se da posebnu pažnju privuku ekološki traktori sa smanjenom emisijom izduvnih gasova.

Izlagači će prodavati med, preparate na bazi meda, semensko bilje, aranžmane od cveća, aromatična ulja, ekološke lepkove, garderobu za zaštitu na radu, proizvode od kože (kaiševi, tašne, oprema od kože za lovce…), grnčariju, pletene mreže i opremu za kućne ljubimce….

Sajam sporta, će treći put ulepšati jesenje sajmove LORIST. U saradnji sa Gradskom upravom za sport i omladinu biće promovisan sport u školama, a u halama i na otvorenom delu Sajmišta predstaviće se više od 100 klubova sa teritorije grada Novog Sada. Nastupiće i sportska udruženja i društva, savezi, obrazovne institucije u oblasti sporta, resorne gradske, pokrajinske i republičke institucije i sportski centri. Biće ponuđena sportska oprema i rekviziti, a sadržaj će upotpuniti i edukativni programi namenjeni deci, rekreativcima i profesionalnim sportistima.

Baš kao i prethodne godine, očekuje se da na Sajmu sporta, na radost posetilaca, učesnici budu i vrhunski sportisti.

Ni ove godine neće biti zaboravljeno ocenjivanje: povodom prvih jesenjih priredbi vrednuje se kvalitet ugostiteljsko-turističkih objekata i usluga u Srbiji i inostranstvu, svežeg voća i povrća, stonog grožđa, opreme za lov i ribolov, lekovitog bilja i preparata od lekovitog bilja…

Ove godine obeležava se 130 godina od prvog ocenjivanja kvaliteta održanog u Novom Sadu. Na Prvoj županijskoj poljoprivrednoj izložbi 1888. godine u Novom Sadu već je radila prava Ocenjivačka komisija, koja je prilikom vrednovanja poljoprivrednih proizvoda imala svoj pravilnik. Za dobar kvalitet tada su dodeljene 44 diplome i 22 zlatnika.

 

Kao i pre 130 godina komisije su stručni rad počele tokom leta, a završiće ga u prvim danima sajmova, kada će biti saopšteni rezultati. Priznanja će biti uručena na svečanostima na Novosadskom sajmu, dok će posebna čast najboljima još jednom biti ukazana na tradicionalnoj Večeri šampiona, u petak, 5. oktobra.

Zlatna jesen novosadskih sajmova počeće u sredu, 3. oktobra i trajaće sve do nedelje 7. oktobra na radost brojnih posetilaca i 450 izlagača iz Srbije i 20 zemalja…

 

Radomir Čubranović

                       Fotografije: Aleksandra Čubranović