MIROVIĆ OTVORIO “TESLA FEST” U NOVOM SADU

 

 1-predsednik-igor-mirovic-otvara-tesla-fest

Predsednik Igor Mirović otvara Tesla fest.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas (petak, 12. oktobar) 32. Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest“ koji se tradicionalno održava u Sportsko poslovnom centru „Vojvodina“ – popularnom SPENS-u.

Prilikom svečanog otvaranja, predsednik Mirović je istakao da je reč o manifestaciji koja nije samo omaž imenu i velikom delu Nikole Tesle, već i prilika da najbolji i najkreativniji prezentuju nova otkrića i nove tehnološke patente i dodao:

-Ovo je i prilika da se podstakne saradnja nauke i privrede, i otuda i nedvosmislena podrška Pokrajinske vlade naučnoistraživačkom i inovativnom radu… Nikada ne smemo da zaboravimo da su u samom temelju najnovijih tehnoloških revolucija  značajna otkrića velikih naučnika prošlog doba, među kojima je ime Nikole Tesle na počasnom mestu. Ovaj festival i patenti koje on donosi su nešto što će ostaviti trajni beleg u razvoju naučnog i istraživačkog potencijala u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji -, rekao je predsednik Mirović.

2-predsednik-mirovic-sa-gostima-festivala

Predsednik Mirović sa gostima Festivala.

Mirović je istakao zadovoljstvo činjenicom da ovogodišnji „Tesla fest“ predstavlja patente mladih pronalazača iz čak deset zemalja sveta, te dodao da su sigurno među njima oni koji će se u budućnosti praktično primeniti u najrazličitijim sferama života.

Koliki je značaj praćenja i razvoja novih tehnologija, kako je naveo, najbolje govori činjenica da je sektor informacionaih tehnologija među tri privredne grane u našoj zemlji, te da je Novi Sad jedan od vodećih centara u ovom sektoru.

3-na-standu-kine

Na štandu Kine.

Zahvalivši se predsedniku Miroviću na podršci, predsednik Tesla festa Alđelko Glavašević rekao je da na ovogodišnjem festivalu učestvuju pronalazači, mladi talenti, predstavnici fakulteta i preduzetnici iz Kine, Rusije, Rumunije, Indije, Portugalije, Češke, UAE, Sirije, Republike Srpske i Srbije.

U okviru „Tesla fest“ koji se održava  do ponedeljka, 15. oktobra u SPC „Vojvodina“,  održava se i Međunarodna konferencija o inovacijama i intelektualnoj svojini.

„Tesla fest“ je simbolično otvoren  na dan koji je Nikola Tesla isticao kao jedan od najdražih u životu, jer je tada podneo svoju prvu patentnu prijavu Američkom zavodu za patente.

 

Radomir Čubranović