Nemec Bernhard Hinz iz Ljubljane razstavlja v Radencih

Fotografije na ogled: »Ljubljana. Pogledi.«

Nemec Bernhard Hinz iz Ljubljane razstavlja v Radencih

bernhard-hinz

Bernhard Hinz.

Avtor fotografij, Bernhard Hinz, je bil rojen leta 1957 v Potsdamu, a odraščal je v Berlinu, kjer se je zaposlil kot tiskar in knjigarnar. Ves čas se posveča fotografiji. Od leta 2010 živi in ustvarja v Ljubljani, fotografira pa tukaj in drugod… Fotografije je že razstavljal v Berlinu, prvič je v Sloveniji razstavljal v Celju, od 13. aprila do 6. maja letos, razstavo pa je tedaj naslovil »Moja/Mein Ljubljana«.

geometrijske-forme

Geometrijske forme.

V spremljajoči katalog je ob razstavi v Celju zapisal Izidor Barši, študent filozofije iz Ljubljane, naslednje: »Osrednja likovna tema predstavljena v pričujoči seriji fotografij je razmerje med geometričnimi oblikami na eni strani in organskimi elementi na drugi. To razmerje včasih nastopi v jasnem kontrastu med obojim, drugič pa gre prej za kontinuiteto in v nekaj primerih celo dozdevno neločljivost. Geometrične oblike, pravokotne in vzporedne črte so reprezentirane z arhitekturnimi detajli ter celimi arhitekturnimi objekti, medtem ko so likovni reprezentanti organskega pota vzeti predvsem iz narave: rastlina, nebo z oblaki, senca (sonce), telo v gibanju.

ljubljana-pogledi

Ljubljana. Pogledi.

Pri nekaterih fotografijah je organsko vlogo mogoče pripisati tudi arhitekturnim elementom zaobljenih oblik ali objektom, ki so namenoma neizostreni in bi jih zato definirajo zamegljene linije v kontrastu z njihovim ostrim geometričnim ozadjem. Napetost v fotografijah je očitna in se prelije preko lastnih meja v dveh primerih, kjer se jasen kontrast izgubi na račun vizualnega bogastva naključnega okoliša ali detajlov objektov, ki so sicer nosilci omenjenega geometričnega razmerja, a ga vizualno presežejo ter postavijo v ozadje.«

razstava-v-dosor-ju

Razstava v DOSOR-ju.

Razstava iz Celja je sedaj nadgrajena ter je na ogled v razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, pod naslovom »Ljubljana. Pogledi.« Za javnost je odprta na od petka, 12. oktobra, dalje, na ogled pa bo najmanj mesec dni.

Filip Matko Ficko