Šolarji SŠGT še Radence »držijo na površju«

 Šolarji SŠGT še Radence »držijo na površju«

Osvojitev prehodnega pokala na 65. GTZ v Portorožu

zmagovalci-ssgt-radenci

Zmagovalci SŠGT Radenci

Radenci so nekoč sloveli kot neke vrste »Meka slovenskega (jugoslovanskega) turizma«. Toda po osamosvojitvi Slovenije oziroma po sprejemu denacionalizacijskega zakona (da se vse vrača v naravi) gre v Radencih marsikaj hudo narobe. Vse v zvezi z denacionalizacijo je Vrhovno sodišče RS vrnilo »na začetek« in tako še precej naslednjih let ne bo ponovno »vzcvetel« turizem v tem delu Slovenije.

Nekaj nekdanje slave za Radence »držijo na površju« dijakinje in dijaki Srednje šole za turizem in gostinstvo (SŠGT) Radenci. Pred kratkim, 8. oktobra, so se iz Portoroža vrnili s ponovno osvojenim pokalom. Tam so se na 65. gostinsko turističnem zboru Slovenije na tradicionalnem tekmovanju pomerili z dijakinjami in dijaki z osmih podobnih srednjih šol v Sloveniji.

coctail-apple-pear-love

Coctail Apple pear love.

Učitelj Dušan Zelko je kot mentor spremljal ekipo »kuharstvo«, katero so sestavljali: Lara Bergles, David Brumen in Anja Kociper. V »Škatli skrivnosti« (Magic box) so našli postrv, por, stebelno zeleno in pango drobtine. Staknili so glavce, kajti pripraviti so morali glavno jed s prilogo za štiri osebe. Odločili so se za menu »Postrvni file v jesenskih barvah z zelenjavno kremo«, pri kuhanju so se ves čas držali svojega vnaprej dorečenega recepta in z opravljenim delom bili zelo zadovoljni, kajti osvojili so srebrne medalje.

ekipap-kuharstvo-pripravlja-menu

Ekipa Kuharstvo pripravlja menu

Učitelj Peter Pertoci je kot mentor spremljal ekipo »strežba«, ki so jo sestavljale Ana Toplak, Patricija Tkalec in Mojca Raj. Dijakinja Ana je pripravila za goste koktajl (coctail »Apple-pear love«), Patricija pa hladno predjed »Panonsko-mediteranska simfonija« (pečen in ohlajen brancin), a Mojca je pripravila pogrinjek, goste sprejela, postregla aperitiv ter podrobno predstavila meni »Postrvni file v jesenskih barvah z zelenjavno kremo«, iz nabora vin pa se v skladu z menijem odločila za vino iz Goriških Brd. Postregla je vino, hladno predjed (dijakinje Patricije) in glavno jed (ekipe »kuharstvo«). Osvojile so zlate medalje.

mojca-animira-goste-predstavlja-jedi-in-svetuje-pijace

Mojca animira goste, predstavlja jedi in svetuje pijače.

Učiteljica Elvira Štumpf je kot mentorica spremljala ekipo »turizem«, ki so jo sestavljale Eva Zver, Nina Hari in Ivana Trplan. Dijakinje so morale opraviti štiri naloge: izlet, kalkulacijo, pripovedke vinskih poti in rešiti neprijetno situacijo pri hotelski recepciji. Tako so pripravile program izleta za ciljno skupino po Slovenski Istri z naslovom »Doživite odsev sonca Istrskih lepot« (ogled Pirana, solin v Sečovljah, Hrastovelj in vinsko klet Brič). Njihova štiri opravljene naloge so bile ocenjene z zlatimi medaljami.

navodila-tekmovalkam-za-delo

Navodila tekmovalkam za delo

Tako so s srebrnimi medaljami za »kuharstvo« ter zlatimi medaljami za »strežbo« in »turizem« v skupni uvrstitvi med devetimi ekipami osvojili dijakinje in dijak SŠGT Radenci tokrat v Portorožu prehodni pokal. Ob tem je treba omeniti, da je bil ta prehodni pokal osvojen že drugič po vrsti, kajti lani so Radenčani zmagali v Kranjski gori. V svojih vitrinah na šoli pa že imajo prejšnji prehodni pokal, ki so ga prejeli leta 2013 pa treh zaporednih zmagah.

Filip Matko Ficko

Fotografije: Peter Pertoci