Radenci 13. oktobra: »Ker nekaj pomenim !«

 

Radenci 13. oktobra: »Ker nekaj pomenim !«

 Svetovni dan Hospica in paliativne oskrbe

ob-info-tocki-v-dosor-ju

Ob info točki v DOSOR-ju.

V razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je 13. oktobra med 10. in 14. uro bila postavljena info točka Območnega odbora Slovenskega društva Hospic v Murski Soboti. Zgodilo se je to ob letošnjem Svetovnem dnevu Hospica (13. oktober), ki se je izvedel pod geslom »Ker nekaj pomenim !«

13-oktober-svetovni-dan-hospica

13.oktober – Svetovni dan Hospica.

Sicer pa je murskosoboški območni odbor Hospica pripravil kar dve stojnici ob tem dnevu: v Murski Soboti pri trgovskem centru BTC ter v radenskem DOSOR-ju. Prostovoljci Hospica so pričeli z aktivnostjo v Murski Soboti že pred trinajstimi leti. Od leta 2015 dalje pa imajo na voljo strokovno osebo. To je dipl. socialna delavka Aleksandra Horvat, a preko javnih del pa lahko vsako leto dobijo v pomoč še eno osebo.

dipl-soc-delavka-aleksandra-horvat

Dipl. soc. delavka Aleksandra Horvat.

Ob info točki v DOSOR-ju, kjer je na stojnici bilo raznovrstno gradivo: zloženke, obarvani kamenčki, lepo dekorirane misli…, je dežurala prav Aleksandra Horvat. Pridružila se ji je tudi Nataša Plohl, ki pa je v DOSOR-ju zadolžena prav za paliativno oskrbo. Obe sta med 10. in 12. uro vabili mimoidoče k podrobnim informacijam ter k prostovoljstvu v tej zelo pomembni dejavnosti. Vsak posameznik se kot prostovoljec v Hospicu lahko odloči za delo v vsaj enem od petih programov: za obiskovanje umirajočega ali kreativna dela. Seveda mora vsak skozi cel ciklus predavanj, kajti prostovoljstvo v Hospicu je izredno zahtevno.

 

Filip Matko Ficko