PRODAJA SKUPINE KOFOLA SE JE OD ZAČETKA LETA POVEČALA ZA 7%

Radenci, 12. november – Kofola poroča o uspešni sezoni in povečanju vseh ključnih gospodarskih kazalnikov
Prodaja skupine Kofola se je – če izvzamemo poljski segment – od začetka leta povečala za 7 %, upoštevajoč poljski segment pa za za 2,3 %. Kazalnik EBITDA se je od začetka leta povečal za 18,2 %, kazalnik EBIT pa celo za 39 %. Avgusta je prodaja prvič v zgodovini presegla mejno vrednost milijarde CZK.

burys_daniel

Buryš_Daniel.
“Letos mineva 25 let, odkar smo v Krnovu proizvedli prvo pijačo, in ko pogledamo nazaj, je skoraj neverjetno, kaj vse smo dosegli v četrt stoletja,” pravi Jannis Samaras, direktor skupine Kofola, in dodaja: ” Uspešno uresničujemo naše načrte in cilje. Letošnjo sezono ocenjujem kot izjemno uspešno. Seveda nam je pri rasti pomagalo tudi vreme, vendar smo najbolj zadovoljni predvsem z rastjo tržnega deleža HoReCa segmenta. S korporativnega vidika je v času, ko nas je zapustil lastniški partner, pomemben mejnik povečanje likvidnosti naših delnic. Verjamem, da se bodo naša prizadevanja kmalu odražala v privlačnosti Kofole za vlagatelje. ”
Na češkem trgu je skupina v primerjavi z lanskim letom povečala prodajo za 10,1 %, Čehi pa so tradicionalno v največji meri kupovali blagovne znamke Kofola, Rauch in Vinea. Na slovaškem trgu se je prodaja povečala za 3 %, na kar je znatno vplivala dobra prodaja znamke Rajec. Prodaja najhitreje rastoče blagovne znamke v portfelju Kofola, blagovne znamke UGO, se je kot rezultat dobrega poslovanja 79 svežih barov in salaterij povečala za 15,6 %. V Adriatic regiji je skupina še vedno zelo uspešna in beleži rast prodaje za 5,2 % v primerjavi z lanskim letom.

samaras_jannis

Samaras_Jannis.
Strateške spremembe v vodstvu
Poleg gospodarskih rezultatov je skupina napovedala tudi vodstvene spremembe. Jannis Samaras, ki je doslej vodil tako celotno skupino Kofola kot tudi aktivnosti na Češko-Slovaškem, se je zaradi rasti skupine in večjega pomena posameznih subjektov odločil, da aktivno nadaljuje z vodenjem enega od njih. Kot rojen vizionar in strateg je izbral vodenje skupine Kofola.
Mesto vodenja češko-slovaških aktivnosti je prepustil dosedanjemu finančnemu direktorju skupine Kofola, Danielu Buryšu, ki je svoje poslovne sposobnosti dokazal tekom 8-letnega delovanja v ekipi Kofole. Od novembra lahko v celoti uveljavi svojo vlogo pri upravljanju dejavnosti na Češko-Slovaškem.
etiketa

Samaras_Jannis.
“Daniel Buryš se bo popolnoma posvetil naši najpomembnejši entiteti in ji posvetil vso pozornost, ki jo zasluži. Zahvaljujoč tej spremembi se bom sam lahko posvetil prihodnosti in usmeritvi celotne skupine. Pred nami so pomembni izzivi, zato je nujno, da se nanje pripravimo kar najhitreje,” je Jannis Samaras komentiral svojo odločitev.
Mesto finančnega direktorja skupine Kofola bo prevzel Pavel Jakubik, ki je pred tem 10 let v Kofoli opravljal funkcijo vodje financ in člana nadzornega sveta, zato je odličen poznavalec tega področja.
Hkrati je družba določila tudi datum skupščine. Ta bo potekala 30. novembra 2018, na njej pa bodo poleg spremembe statuta družbe imenovali tudi člane revizijskega odbora in nadzornega sveta.
kofola-2l

V tisočih EUR 9M2018* 9M2017* Sprememba
2018/2017 Sprememba 2018/2017
Prihodki 214 230 209 389 4 841 2.3%
Operativni dobiček (EBIT) 16 567 11 916 4 651 39.0%
EBITDA 32 624 27 600 5 024 18.2%
* prilagojeno za enkratne postavke
** prilagojeno za enkratne postavke in preračunano po valutnem tečaju za obdobje devetih mesecev do 30.9.2018

Skupina Kofola je ena od največjih proizvajalcev brezalkoholnih pijač s sedmimi proizvodnimi obrati na petih evropskih trgih. Skupno zaposluje več kot 2.100 ljudi (izključujoč rusko proizvodnjo).

Produktni portfelj Kofole na Češkem in Slovaškem vključuje tradicionalno kola pijačo, narejeno po tradicionalnem Kofolinem receptu, izvirsko vodo Rajec, sirupe Jupi, grozdni sok Vinea, otroške pijače Jupík, energijske pijače Semtex in druge tradicionalne češke in slovaške znamke, kot so Chito, Top Topic in Citro Cola. Ima tudi licenco za proizvodnjo in distribucijo pijač Royal Crown Cola in Orangina. Kofola je ekskluzivni distributer znamk Evian in Badoit na češkem in slovaškem trgu ter distributer tradicionalne izvirske zdravilne mineralne vode Vincentka češkim trgovcem in gastronomskemu sektorju. Od začetka leta 2015 je tudi ekskluzivni distributer znamke Rauch na Češkem in Slovaškem. Skupina Kofola je vključena tudi v mrežo UGO, ki upravlja z 79 svežimi in solatnimi bari na Češkem in Slovaškem. Leta 2017 je Skupina kupila poljskega proizvajalca sadnih in zeliščnih produktov Premium Rosa. Najnovejša pridobitev Skupine pa sta podjetje LEROS, ki je tradicionalni češki proizvajalec visokokakovostnih zeliščnih čajev iz zdravilnih zelišč, in slovaška mineralna voda Kláštorná.

Največje znamke iz portfelja poljske Hoop Polska so sirupi Paola, Hoop Cola, mineralna voda Arctic in otroški sokovi Jupík, podjetje pa od leta 2018 distribuira tudi ledeni čaj blagovne znamke Nestea ice tea.

Leta 2015 se je Kofoli pridružila slovenska Radenska. V letu 2016 so portfelj, ki je prej obsegal tradicionalno mineralno vodo Radenska ter brezalkoholne pijače Ora in Oaza, razširile priljubljene hrvaške znamke Nara, Inka in Voćko. Leta 2016 je Radenska postala proizvajalec in distributer pijač Pepsi, Mirinda in 7Up za hrvaški trg. Leta 2016 je Skupina Kofola prevzela hrvaško znamko mineralne vode Studenac.