Štajerske gospodinje razvajajo tudi s sadjem

Razstava »Sadje in sadne dobrote« na Kapelskem Vrhu
otvoritev-razstave

Otvoritev razstave.

V prostorih Vinogradniškega doma na Kapelskem Vrhu v Občini Radenci so si lahko obiskovalci v okviru prireditev ob Martinovanju 10. novembra ogledali, nekatere odlične izdelke gospodinj pa tudi poizkusili: različne vrste sadja, posušeno sadje ter izdelke iz sadja: sadne kise, številne sadne sokove, sadno žganje, likerje, marmelade, kompote, džeme, pa tudi čežane. Seveda so bile na razstavni mizi še sadne juhe, sadne solate, a še najbolj mamljivo je bilo raznovrstno pecivo s sadnimi nadevi.
mamljiva-razstava

Mamljiva razstava.
Martinovanje na Kapelskem Vrhu vsako leto pripravita in izvedeta Turistično društvo Klopotec Kapela ter Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, a se poleg vinogradnikov rade izkažejo tudi gospodinje. Zatorej vsakokrat pripravijo priložnostno razstavo in nič drugače ni bilo tudi letos.
sveze-sadje

Sveže sadje.
Ob 10. jubilejnem Martinovanju so pripravile kulinarično razstavo za leto 2018 pod naslovom »Sadje in sadne dobrote« in sicer pod strokovnim vodstvom Marije Fras, ki je tudi avtorica številnih knjig s področja kulinarike.
marljive-gospodinje

Marljive gospodinje.
Imenovana kulinarična strokovnjakinja je k sodelovanju pridobila dvajseterico in to so bile: Janja Fekonja, Helena Šic, Vanja Debevc Šic, Zalika Domanjko, Marija Fajfar, Marija Rihtarič, Marija Koren, Simona Karba, družina Belak, Branka Fras, Klara Fras, Stanka Tkalec, Slavica Divjak, Anica Močnik, Cvetka Vrzel, Suzana Sep, Lojzka Lepoša, Milica Fiala, Frančiška Breznik in Slavica Misja.
pripoved-o-razstavi

Pripoved o razstavi.
O razstavi je pripovedovala Marija Fras, ki je ob županu Občine Radenci, Janezu Rihtariču, razstavo tudi odprla. Glede na zainteresiranost prej naštetih gospodinj, kot tudi ob zadovoljstvu obiskovalk in obiskovalcev razstave, je upati, da bo kašna podobna razstava na ogled še pred prihodnjim Martinovanjem leta 2019.

Filip Matko Ficko