Jesenska poslastica je tudi pečeni kostanj

Radenci: Na DOSOR-jevi terasi so uživali
kostanjev-popoldan
Kostanjev popoldan.
Tudi na Slovenskem je domači kostanj (Castanea sativa) zelo razširjena kultivirana sredozemska rastlina. Po vseh večjih krajih lahko pečeni kostanj v tem letnem času, mnogokrat še v začetku zimskih dni, kupimo ob posebnih stojnicah. Nekateri tam ponujajo oplemenitene sorte kostanja, marone, ki pa so značilni za toplejše kraje. Tam prirejajo tudi posebne prireditve, na katerih predstavljajo široko paleto kostanjevih jedi. In tudi kuhar Marko Gumilar v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, je izbral za pečenje te jesenske poslastice kar kupljene marone.

pekel-je-kuhar-marko
Pekel je kuhar Marko.
Kajti kostanj zori oktobra in novembra, njegov plod je značilne rjave barve, je brez vonja, se blešči, je okrogle ali ploščate oblike, izluščiti pa ga moramo iz bodičastega ovoja oziroma srajčke. Pod bodečo lupino najdemo od enega do tri plodove. Letos je jesen bila z obilico padavin in kostanje je bilo treba takoj nabrati, pa tudi veliko jih ni bilo. Torej nam narava tik pred zimo ni ponudila veliko kostanjev, katerih hranilne snovi in aktivne sestavine krepijo krvni obtok ter pomagajo v prehodnem obdobju, ko se organizem prilagaja na čedalje hladnejše vreme.

uzivali-na-terasi
Uživali na terasi.
A kljub temu so pečenih kostanjev (maronov) bili veseli stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ki so pravi kostanjev popoldan doživeli v četrtek, 15. novembra, na domski terasi. Bil je to že drugi kostanjev popoldan, saj so ga DOSOR-jeve gospodinje ob peki Marka prvič pripravile konec oktobra letos.

Filip Matko Ficko