Grabljanje listja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih

Skrb za 500 drevnin, grmovnic in vzpenjalk

grabljanje-v-vrtu
Grabljanje v Vrtu
V soboto, 17. novembra dopoldne, je potekala prostovoljna akcija grabljanja listja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, v Občini Tišina v Prekmurju, kjer raste preko 500 drevnin, grmovnic in vzpenjalk. Vse to ima na skrbi Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), ki ima v Vrtu tudi svoj sedež.

obnovljen-panonski-vodnjak
Obnovljen panonski vodnjak.

V Vrtu raste več kot dvesto različnih vrst in sort drevnin, med njimi več kot sto vrst listavcev z nad 50 sortami ter okrog 30 iglavcev z desetimi sortami. Vseh dreves, grmovnic in vzpenjalk je nad 500 in jeseni je zatorej listja »na pretek«. Za udeležence akcije grabljanja listja je doslej še vedno bilo odlično poskrbljeno (različne vrste orodja za grabljanje, zaščitne rokavice, odvoz listja, kot tudi za malico in pijačo) in nič drugače ni bilo to soboto. Nebo nad Petanjci in Prekmurjem je ta dan bilo jasno, zjutraj zelo hladno, v Vrtu pa je še dolgo na senčnih legah bila rosa.

skulptura-iz-zeleza
Skulptura iz železa
Akcije grabljanja listja so se udeležili prijatelji in znanci UŠF, kakor tudi ljubitelji tega vrta. Vrt je namreč leta 2004 postal del Mreže botaničnih vrtov in arboretumov v Sloveniji, kar je za skrbnika Vrta še prav posebno priznanje. In zatorej je treba zanj primerno skrbeti. K vsemu je treba zapisati še to, da je »akcijašem« osrednje bistvo druženje znancev, prijateljev in ljubiteljev Vrta, ki istočasno opravijo še koristno delo. V dobro Vrta in tudi v lastno zadovoljstvo. Zatorej je druženje po akciji potekalo v Vrtu še v pozno popoldne.
v-soncu-z-grabljami
V soncu z grabljami

Filip Matko Ficko