Spomin na Franca viteza pl. Miklošiča

Številne prireditve gimnazijcev v Ljutomeru
kip-f-miklosica

Kip F. Miklošiča.
Spomin na enega najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev Franca Miklošiča (slovenski filolog, jezikoslovec in slavist) ohranjajo in obujajo vsako leto meseca novembra tudi na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), saj ima ta srednješolska ustanova s ponosom ime po njem. Franc Miklošič se je namreč rodil 20. novembra 1813 v Radomerščaku pri Ljutomeru, umrl pa 7. septembra 1891 na Dunaju, kjer je tudi pokopan. Leta 1838 je opravil doktorat iz filozofije na Univerzi v Gradcu (Graz), dve leti pozneje pa je doktoriral iz prava na Dunaju (Wien). Opustil je pravo in se posvetil jezikoslovju in tako je s svojim znanstvenim delom postavil temelje primerjalnemu slovanskemu jezikoslovju. Bil je član avstrijske akademije znanosti ter dopisni član francoske akademije znanosti, leta 1864 je prejel naziv »vitez plemeniti«.
domacija-f-miklosica

Domačija F. Miklošiča.
V teh dneh na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru z vsebinsko širokim in bogatim naborom aktivnosti, združenimi pod naslovom »Poljubi dediščine«, nagovarjajo širše občinstvo. Z okroglo mizo bodo profesorji in dijaki zbrane soočili z današnjimi izzivi jezika. Za dijake bodo izvedena predavanja s področij književnosti, jezika in naravoslovja.
grobnica-na-dunaju

Grobnica na Dunaju
Dijaki četrtih letnikov se bodo te dni odpravili v Radgonski kot. Drugi letniki bodo potovali v avstrijsko prestolnico, kjer bodo spoznali bogato dediščino Slovencev na Dunaju in se poklonili spominu Franca Miklošiča s položitvijo venca na njegov grob. Dijaki prvih letnikov pa bodo spoznali Miklošiča in njegovo življenje skozi film ter s pohodom do njegove rojstne hiše. En dan bodo izkoristili za obisk Ljubljane in tamkajšnjih kulturnih ustanov.
Filip Matko Ficko
Priložene fotografije: arhiv GFML