O »večni« romarski CAMINO poti v Španiji

Radenci: V DOSOR-ju predavala Sabina Barbarič
predavateljica-sabina-barbaric

Predavateljica Sabina Barbarič
Navdušena pohodnica Sabina Barbarič iz Gornje Radgone je v torek, 20. novembra popoldne, pripravila predavanje o prehojenih dveh etapah romarske poti CAMINO v Galiciji na samem severozahodu Španije. Predavala je za stanovalke in stanovalce DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, kot tudi številne zunanje obiskovalke in obiskovalce.
ob-zacetku-in-koncu-pohoda

Ob začetku in koncu pohoda.
Letošnjo pomlad, v dneh od 24. aprila do 6. maja, je v skupini dvanajsterice hodila po romarski poti, ki je označena z znakom školjke in ima svoj zaključek v Santiagu de Compostela. Na pohod so se podali s turistično agencijo Eko potovanja ter pod vodstvom vodičke Mateje Drev, ki je to pot prehodila že večkrat. Krenili so iz majhnega kraja Triacastela na zadnjo etapo CAMINO poti, ki jo imenujejo Camino France.
prisli-so-do-atlantika

Prišli so do Atlantika
Sedmi dan so prispeli v Santiago de Compostela, kjer je neke vrste zaključek poti v tamkajšnji katedrali. A vznesenost nad potjo popotnike običajno žene dalje in tako je bilo tudi s tokratno skupino iz Slovenije. Podali so se še (na res zadnjo) etapo CAMINO poti (Camino Fisterra), ki jih je vodila do majhnega ribiškega kraja Fisterra ob Atlantskem oceanu. Zabeležili so skupno od 250 do 270 kilometrov pohoda in kot je povedala predavateljica Sabina sama ni dobila niti enega žulja.

stevilno-obcinstvo

Številno občinstvo
Bila je to prava romarska pohodniška avantura (nočitve v spalnih vrečah in lastna priprava hrane v albergih – prenočiščih za romarje), kar so poslušalke in poslušalci radi verjeli. Predavateljica Sabini je izjavila, da jo ponovno vleče na to pot, je pa že letos poleti hodila tudi po »prekmurskem kraku« CAMINO poti. Ta del želijo pohodniki povezati še z ostalimi štirimi kraki po naši domovini: gorenjskim, dolenjskim, štajerskim in primorskim. Sicer pa je tako tudi drugod po Evropi, ko se iz raznih držav navezujejo na znamenito CAMINO romarsko pot.
Filip Matko Ficko