ДАНАС И СУТРА ВОЈВОДИНА СЛАВИ 100 ГОДИНА ОД ЗАВРШЕТКА ВЕЛИКОГ РАТА И ПРИСАЈЕДИЊЕЊА КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ

Нови Сад: 24. новембар – Након бројних манифестација, свечаности, академија, изложби, културних догађања којим су широм Војводине током ове, 2018. године обележили завршетак Првог светског рата, данас и сутра бројним свечаностима обележава се 100-годишњица Присаједињења Војводине Србији, сећање на новембар 1918. када је у Новом Саду одржана Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи, на којој је проглашено присаједињење војвођанске области Краљевини Србији.
1-_____-__-________-________-____________-________

Свечаности су започете данас (субота, 24. новембар) у 10 сати у центру највећег војвођанског града – Новог Сада у Змај Јовиној и Дунавској улици. Отворена је Интерактивна поставка “1918” коју чине више мултимедијалних и других целина, посвећених најзначајнијим личностима и преломним догађајима Првог светског рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији.
-Ова величанствена изложба вратила нас је у време када смо пре 100 година, након вишедеценијских напора наших предака у Првом светском рату, угледали слободу-, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем отворио изложбу.
2-__________-_______-_-_____________-_______-_____-_______-_____-__________
-Четири велике заветне мисли, које смо наследили од великана тог времена, и данас красе Војводину, а то су слобода, равноправност, заједништво и напредак, и на томе ћемо наставити да градимо нашу будућност-, истакао је председник Мировић.
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да су ова два дана важна не само за Војводину, већ за цео српски народ и додао:
-Наша генерација има привилегију да обележи стогодишњицу ова два велика јубилеја и то је нешто што никада не смемо да заборавимо.- Градоначелник Вучевић је напоменуо да је отварањем ове изложбе, која оживљава нашу историју и њене великане почело је обележавање стогодишњице од завршетка Великог рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији, дводневне манифестације коју су заједнички припремили Покрајинска влада и Град Нови Сад.
3-_____-_______-_-____-_______-_____
-Изложба “Историја Срба” детаљно објашњава сам догађај присаједињења, као и све што је томе претходило,- рекла је Наташа Будисављевић, организаторка изложбе. Ова мултимедијална изложба има за циљ да на једном месту покаже величину Србију у том историјском моменту.
4-_______-_-_________-_____
Поставка у Дунавској улици, представља седам догађаја из Великог рата: Сарајевски атентат, почетак Великог рата, Колубарску битку, Плаву гробницу, пробој Солунског фронта, хероине Великог рата и ослобођење Србије. Путем мобилне апликације, посетиоце ће кроз ове догађаје „водити“ великани који су обележили те преломне тренутке Великог рата: Гаврило Принцип, Никола Пашић, Живојин Мишић, српски војник, краљ Александар, Милунка Савић и Краљ Петар Први. Поставка у Змај Јовиној улици, представља догађаје који су претходили Присаједињењу Војводине Србији, великане тог времена, али и мање знане јунаке који су у борби за слободу дали огроман допринос. Изложбу прати и драмски програм, у оквиру ког 50 глумаца подсећа посетиоце на то како је реализована идеја Присаједињења.
Централни догађај обележавања 100.-годишњице присаједињења је вечерашња Свечана академија у Српском народном позоришту у присуству највишег државног врха Републике Србије. Истовремено, биће премијера позоришне представе “Светозар”, по сценарију Милована Витезовића, у режији Југа Радивојевића, која се у оквиру дводневне манифестације одржава вечерас у Српском народном позоришту.
На Тргу слободе у 21 час, биће одржан концерт на којем ће наступити Здравко Чолић, Звонко Богдан, сопран Драгана Радаковић, Војвођански симфонијски оркестар, виолиниста Роберт Лакатош, Новосадски биг бенд оркестар и Велики тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине.
5-________-_____-_____-____-________-_____-25-________
Сутра, у недељу, 25. новембра у 10 сати биће отворен “Музеј Присаједињења Војводине Краљевини Србији” који ће чинити стална поставка са низом артефаката који аутентично сведоче о великом историјском догађају и његовим актерима, али и о вишевековној борби Срба за политичка и друга права. Након свечаног отварања Музеја биће организован наступ Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије.
Откривање споменика Краљу Петру Првом Карађорђевићу, суверену Краљевине Србије у тренутку Присаједињења и једној од најзначајнијих личности у целокупној историји српског народа, биће уприличено у 11 сати на Тргу Републике. Том приликом, глумац Лазар Ристовски говориће одломак из говора Краља Петра I Карађорђевића српској војсци код Призрена…
Откривањем споменика Краљу Петру Првом Карађорђевићу заокружиће се на најлепши начин дводневна манифестација прославе века од завршетка Великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији…

Радомир Чубрановић