STANE RIBIČ PROGLAŠEN ZA SRPSKOG VITEZA

RADE BAKRAČEVIĆ DOBITNIK „ZLATNE KRUNE“ ZA STVARALAČKI DOPRINOS NA OČUVANjU NACIONALNE I DUHOVNE BAŠTINE.

p1080464
Đuro Milekić, književnik, čita zasluge Radeta Bakračevića
Trnava: 3. decembar – Javljam se večeras iz simpatičnog slovačkog grada Trnave, koji se nalazi na nekoliko kilometara od Bratislave glavnog grada Slovačke. U Trnavu su stigli: gospođa Mirjana Radenković, generalni sekretar Srpske krune, Đuro Milekić, ambasador i Rade Bakračević, direktor za širenje srpske kulture.
p1080490
Rade Bakračević sa “Zlatnom krunom”
Mirjana Radenković, generalni sekretar Srpske krune dodelila je Radetu Bakračeviću „Zlatnu krunu“ za stvaralački doprinos na očuvanju nacionalne i duhovne baštine.
p1080528
Rade Bakračević čita odluku za Staneta Ribiča

Gospođa Mirjana Radenković, generalni sekretar Srpske krune iz Kragujevca, je na predlog Radeta Bakračevića direktora za kulturu i umetnost Srpske krune, donela odluku, da Stanetu Ribiču, predsedniku Udruženja Srba u Slovačkoj dodeli prestižno zvanje Srpski vitez. Tu prijatnu dužnost su obavili sa gospođom Mirjanom Radenković, generalnom sekretaricom Srpske krune iz Kragujevca i Đurom Milekićem ambasadorom Srpske krune i Radetom Bakračevićem, direktorom za širenje srpske kulture.
p1080577
Mirjana Radenković proglašava Staneta Ribiča za Srpskog viteza,
Odluka komisije je: Stane Ribič je dostojan da predstavlja Srbiju i da promoviše srpsku kulturu i tradiciju po svetu i uspešno predstavlja svoju zemlju i što čvršće je povezuje sa svojom novom domovinom Slovačkom.
Gospođa Mirjana Radenković, generalni sekretar Srpske krune proglasila je, danas, Staneta Ribiča, predsednika Udruženja Srba iz Slovačke za Srpskog viteza.
p1080581
Na proslavu su stigli prijatelji Staneta Ribiča iz cele Slovaške.

Predaji priznanja prisustvovali su Srbi iz Slovačke i naravno veliki broj viđenih predstavnika naše prijateljske države Slovačke. Današnje aktivnosti su sa svojim kamerama snimili režiser Srđan Ilić iz Novog Sada i novinar Filip Matko iz Slovenije.
Ovo visoko priznanje ustanovio je kralj Srbije Petar prvi Karađorđević 1909. godine.
Plaketa srpskog viteza se dodeljuje ,,za čast, dostojanstvo, viteštvo, slavu i večnost imena srpskog’’. Izuzetnost ovog priznanja ,,Srpske krune’’ i kraljevske porodice Karađorđević najbolje definišu reči zapisane na povelji ,,precima poštovanje – potomcima na znanje’
p1080595
Stane Ribič sa članovima komisije i predstavnikom opštine Trnava
Prestižno priznanje “Srpski Vitez ”, dodeljujemo članovi kulturno istorijskog centra »Srpska kruna« iz Kragujevca istaknutim stvaraocima iz različitih oblasti javnog života.
Navešću razloge zbog kojih smo dodelili to zvanje Stanetu Ribiču:
Stane Ribič je predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj od 2008 godine.
Organizator je preko sto uspešnih međunarodnih sportskih i kulturnih manifestacija u kojima propagira srpsku kulturu i godinama veoma aktivno povezuje Srbe iz dijaspore sa maticom Srbijom.
10 godina je organizator međunarodnih turnira u malom fudbalu gde su bili učesnici diplomate /ambasadori/ akreditovani u Slovačkoj, policajci, advokati, članovi Ministarstva spoljnih poslova i pripadnici srpske dijaspore iz raznih gradova.
7 godina organizuje festivale srpskog dokumentarnog filma.
p1080600
Stane Ribič sa članovima komisije i članovima svoje porodice

Organizovao je izložbe fotografija o Hilandaru, izložbe Ikona. Zajedno sa članovima Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Slovenije organizovao je najveću izložbu pravoslavnih ikona u ovom gradu Trnavi, gde se sada nalazimo.
Inicijator i realizator je podizanja spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju i Dositeju Obradoviću.
Učestvovao je na podizanju više spomen tabli poznatim Srbima.

p1080603
Svečani ručak
U 2018 godini vodio je revitalizaciju srpskog vojnog groblja u Velikom Mederu.
Do sada je, kao izdavač, izdao 9 knjiga o Srbima i srpskoj kulturi.
Organizivao je više koncerata kulturno umetničkih društava i velikog narodnog orkestra Sonja Marinković.
Organizator i potpisnik Deklaracije o saradnji srpskih udruženja.
p1080613
Na kraju je Stane Ribič sa članovima komisije položio venac na ploči na kojoj piše da su Srbi u XVIII veku na ovom mestu u Trnavi podigli Pravoslavnu crkvu.
Najveći je njegov uspeh da su Srbi dobili status nacionalne manjine u Slovačkoj 2010 godine.
Upisao je srpski jezik u Evropsku Povelju manjinskih jezika 2015 godine.
Dobitnik više priznanja: Povelja Matice iseljenika Srbije u 2016 godini
Dobitnik je zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Ministarstva za dijasporu.
Dopisnik je Štajerskih novosti iz Slovenije i član Društva novinara Vojvodine.

p1080611
Početkom XVIII veka na ovom mestu u Trnavi su Srbi podigli svoju crkvu
Članovi komisije pohvalili su doprinose Staneta Ribiča, postignute u oblastima u kojima su uključeni Srbi i svi oni koji poštuju srpsku Krunu – kulturu i tradiciju.

Srđan Ilić, režiser