MANIĆ – TISKI BAKALAR OČEKUJE RIBOLOVCE 7. I 8. DECEMBRA

a-dragan-vukotic-daje-izjavu
Dragan Vukotić daje izjavu.
Tradicionalna, ali izuzetno zanimljiva, 7. međunarodna turističko – ribolovačka manifestacija “Manić-Tisa 63” i ove godine na Tisi kod Novog Bečeja 7. i 8. decembra, očekuje ribolovce iz celog regiona, poručili su organizatori Udruženje Klub ljubitelja reke Tise „Tisa 63“ iz Novog Bečeja na promotivnom Press druženju u Novom Sadu. Kao lane i prethodnih godina, biće ribolova, ali i kobasica, čvaraka i drugih specijaliteta tradicionalnog vojvođanskog svinjokolja…
b-kuvari-su-na-najbolji-nacin-promovisali-manifestaciju-manic-tisa-63

Kuvari su na najbolji način promovisali manifestaciju Manić Tisa.
– Zimi kada većina ribolovaca odlaže svoj pecaroški pribor, ovde kod nas zahvaljujući ribi fenomenu naših voda Lota-Lota (lat) ili Manić (tiski bakalar), prava sezona tek počinje i praktično zahvaljujući maniću nikad se ne prekida. Ima li lepšeg načina za stravstvene ribolovce da zaokruže ribolovačku sezonu?! Druženje, razmena iskustava, nova prijateljstva, ribolovačke priče, tradicionalni običaji, tamburaši, trubači, srdačni domaćini… dovoljan su razlog da se i ove godine okupimo na obali Tise u velikom broju.
c-vasa-mijic-proslavljeni-odbojkas-sa-odusevljenjem-je-pricao-o-tisi

Vasa Mijić proslavljeni odbojkaš sa oduševljenjem je pričao o Tisi.
Manić je riba iz porodice bakalara koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila naše vode. Po našim saznanjima takmičenje je jedinstveno u svetu jer se održava samo kod nas. Takmičenje se odvija na 63. km reke Tise nizvodno od brane kod Novog Bečeja sa obe obale po jasno utvrđenim pravilima koje propisuje organizator uz saglasnost sa upravljačem vode, kaže specijalno za naš list Dragan Vukotić, jedan od organizatora ove priredbe i večiti kreator i autor i drugih turističkih manifestacija poput nadaleko čuvene “Pasuljijade”. Vukotić je podsetio takmičare i goste da se ovaj zimski ribolov održava uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj i da će okupiti rekordan broj takmičara i gostiju.

d-na-press-promociji-su-predstavljene-i-svinjokoljske-vestine

Na Press promociji su predstavljene i svinjokoljske veštine.
-Gosti će mati priliku da uz ribolovačke veštine vide i običaje i takmičenje u veštinama tradicionalnog vojvođanskog svinjokolja sa prikazom obrade svinjskog mesa na tradicionalan način i pripremom svinjokoljskih specijaliteta. Svima onima koji se ne takmiče u pecanju manića, omogućili smo uz simbolično učešće da uživaju u neograničenoj konzumaciji specijaliteta tipičnih za svinjokolj kao što su vrući čvarci, svinjski paprikaš, ražnjići, kobasice, krompirača, banatske lepinje… sve to uz vrhunsko domaće vino i domaću rakiju! -, dodao je Vukotić.
e-manic-tisa-63-2018-plakat

MANIC TISA 63 2018 Plakat.
Promoter manifestacije, bivši jugoslovenski odbojkaški reprezentativac Vasa Mijić sportskoj javnosti poznat kao libero reprezentacije koja je 2000. godine u Sidneju osvojila zlatno medalju, kaže da manifestacija svojim sadržajima nudi mogućnost interaktivnog učešća široj ciljnoj grupi – od 7 do 77 godina gde za svakoga ima po nešto. Osnovni ciljevi manifestacije su propagiranje zdravog načina života i povratka prirodi kao i stvaranje dobrih međuljudskih odnosa uz povezivanje ljudi iz šireg regiona, što nam je u ovo doba ubrzanog načina života i otuđenja preko potrebno. Ulaz na manifestaciju je besplatan. Želja im je da na originalan način prikažu blagodeti ovog dela Banata.
– Posle takmičenja svi učesnici biće okupljeni na zajedničkoj svečanosti u Hotelu “Tiski cvet“ uz prigodne poklone i dodelu priznanja najboljima, nakon čega sledi druženje uz muziku i specijalne goste do duboku u noć, ističu organizatori.
Inače, učešće, već tradicionalno, potvrdili su takmičari iz Subotice, Valjeva, Beograda, Bajine Bašte, Novog Sada, Kneževca, Apatina, Kanjiže, Crvenke, Zrenjanina, Niša, Inđije, Kikinde, Loznice, Gornjeg Milanovca, Obrenovca, Bačke Palanke, kao i gosti iz Nemačke, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Italije, Slovačke, Engleske i BiH.

Tekst i fotografije: Radomir Čubranović