V radenskem DOSOR-ju o sreči staranja

Literati brali odlomke iz knjige patra Anselma Gruena
krozkarji-so-prisluhnili-branju
Krožkarji so prisluhnili branju.
Pri Založbi Mladinska knjiga je bilo izdano delo nemškega patra benediktincev Anselma Gruena »ŽIVIMO ZDAJ ! O sreči staranja«. Vsako sredo popoldne se v predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, zbirajo članice in člani tamkajšnjega literarnega krožka in 12. decembra jim je stanovalka Senta Lončar pripravila zanimivo urico branja. Brala jim je odlomke iz zgoraj navedene knjige, katera jo njo samo zelo navdušila in jo predlaga v branje tudi drugim.
Da je vsebina knjige res primerna za branje, pove že vsebina njenega predgovora, ko pravi avtor pater Anselm Gruen: »Staramo se od prvega dne življenja naprej. Nekega dne se tega tudi zavemo. Starejši ko postajamo, večji je zaklad spominov v nas. A tudi če v poznejših letih radi zremo nazaj v preteklost – življenje vedno teče v zdajšnjem trenutku. V vsakem življenjskem obdobju in tako tudi v starosti gre za to, da živimo v danem trenutku. Pri tem je treba ta trenutek živeti v zavedanju naše končnosti. Star človek se ne zna umestiti v sedanjosti.
fotografija-patra-anselma-gruena-v-knjigi
Fotografija patra Anselma Gruena v knjigi.
Jutri vedno postavlja pod vprašaj zdajšnji trenutek. A ravno v tem, ko se starejši človek zave omejenosti svojega življenja, torej tudi smrti, zmore živeti povsem v trenutku. Tako postane življenje sproščeno. Sproščenost pri tem ne pomeni samo, da se ne oklepam preteklega, temveč, da trenutek pustim tak, kakršen je, ne da bi ga hotel zadržati, pa tudi ne da bi ga ocenjeval. Zdaj pustim tak, kakršen je.
knjiga-patra-anselma-gruena
Knjiga patra Anselma Gruena
To je umetnost staranja na dober način: zavestno vedno bolj živeti v trenutku in obenem vedeti, da vsak trenutek mine in da nas čaka nekaj, kar ne bo več minilo, kar bo ostalo za vedno…«. Sledilo je še precej branja.
Ob kavici je sledilo kramljanje DOSOR-jevih literatk in literatov o slišani vsebini. Nekateri so si ob tem zapisali naslov knjige in njenega avtorja, da jo bodo v najkrajšem času poiskali v knjižnici. Z izbranimi prebranimi besedami bodo tako spoznali tisto, kar itak vsak dan na lastnem primeru doživljajo – svoja leta (starost).

Filip Matko Ficko