Fotokrožek U3 na »delovnem« popotovanju

V Prekmurju obiskali Nedelico ter Malo in Veliko Polano
domacija-pisatelja-miska-kranjca
Domačija pisatelja Miška Kranjca
Pri ljudski univerzi v Murski Soboti že tretje leto deluje skupina amaterskih fotografinj in fotografov kot fotokrožek U3 (univerze za tretje življenjsko obdobje). V petek, 18. januarja, se je skupina trinastih krožkarjev odpravila na »delovno ekskurzijo« po Prekmurju, saj so s seboj vsi imeli svoje fotoaparate oziroma kamere.
pletenje-cekarjev
Pletenje cekarjev.
V mokrem jutru (čeprav so vremenoslovci napovedovali sneg !) so se odpeljali do Nedelice v Občini Turnišče, kjer so obiskali tamkajšnjo Kovačevo domačijo, rojstno hišo narodnega heroja Štefana Kovača – Marka, buditelja odpora proti okupatorjem v 2. svetovni vojni, ki je že 18. oktobra 1941 padel pod madžarskimi streli v Gančanih. Vendar po zaslugi njegovega sina Štefana danes obnovljeno Kovačevo domačijo ne doživljamo kot mrtev in zaprašen muzej, ampak kot drugi dom. Mnogim se ob tem obudi topel spomin na stare čase in na lastno mladost, kot se je to zgodilo tokratnim udeležencem ekskurzije, ki jih je prav po domače prijazno sprejela nečakinja Štefana Kovača mlajšega Antonija Gjerkeš.
pomelaj-na-sabolovi-domaciji-v-mali-polani
Pomelaj na Sabolovi domačiji v Mali Polani.
V nadaljevanju popotovanja so si želeli ogledati Copekov mlin v zaselku Mačkovci, približno en kilometer od središča Občine Velika Polana, a žal naleteli na gradbeno zaporo, ker je v okolici mlina trenutno gradbišče. Je pa prisrčno bilo v Mali Polani na Sabolovi domačiji. Tam deluje rokodelski center Pomelaj in o njem, njegovi vlogi nekoč in danes, je podrobno vse razložila strokovna delavka Dragica Horvat. Videti je bilo moč številne in raznovrstne izdelke, pa tudi delavke v pletarski delavnici, kjer nastajajo rokodelski izdelki iz lokalno pridelanih vrbovih šib in ličja stare sorte koruze – trdinke.
pred-kovacevo-domacijo-v-nedelici
Pred Kovačevo domačijo v Nedelici.
Sledil je še ogled rojstne hiše Miška Kranjca v Veliki Polani, ki je danes morda najbolj znana po štorkljah (Evropska vas štorkelj !). Miško Kranjec (1908 – 1983) še vedno velja za najbolj znanega prekmurskega pisatelja, manj znan pa je njegov talent za slikanje ter ukvarjanje z glasbo. Njegov mlajši brat Naci Kranjec – Pajlin je bil pesnik, tudi partizan, a tragično leta 1945 umrl v koncentracijskem taborišču Dachau. V tej hiši je Miško Kranjec urejal in izdajal časopis Ljudska pravica, ki je izhajal kratko obdobje med obema vojnama.
pripoved-o-misku-kranjcu
Pripoved o Mišku Kranjcu.
Po zaključku ekskurzije, na kateri so nastali neštevilni posnetki, je sledila skupna malica članic in članov fotokrožka v gostišču Gaj v Odrancih.
Filip Matko Ficko