600 godina od prve pravoslavke u Sloveniji Katarine Kantakuzine Branković

Vojin Ćetković na proslavi 600 godina od rođenja prve pravoslavke u Sloveniji
plakat_akademija_maribor-1
Mitropolija zagrebačko-ljubljanska (Mitropolit Porfirije), Crkvena opština u Mariboru i Ambasada Republike Srbije u Sloveniji 26. januara 2019. godine organizuju svečanu Akademiju povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne Crkve i 600 godina od rođenja “prve pravoslavke u Sloveniji” Katarine Kantakuzine Branković.
Ovaj veliki događaj će se izvoditi u Narodnom pozorištu „SNG“ u Mariboru. Televizija Slovenije i Radio TV Srbije su pismeno potvrdile prenos ovog događaja, koji bi se izvodio na srpskom jeziku.
Sama akademija bazira se na istorijatu naše pravoslavne Crkve u Sloveniji sve do današnjih dana, dajući svemu prvenstveno duhovnu dimenziju. Njena istorija počinje 1434. godine, kada se srpska princeza Katarina Kantakuzina Branković( rođ. 1419. godine – jubilej 600 godina od njenog rođenja) udala za Urliha Drugog, poslednjeg celjskog grofa. Sa sobom je dovela oko 200 pravoslavnih porodica i nekoliko sveštenika.
Scenario je poveren gđi Ivani Dimić, uglednoj književnici i dramaturgu iz Beograda, dok će se režijom pozabaviti gđa Svetlana Dramlić iz Maribora. U program Akademije uključeni su umetnici iz Srbije i Slovenije.
„Ovom Akademijom želimo upoznati građane Republike Slovenije sa istorijatom naše Crkve u Sloveniji i time doprineti njenom boljem razumevanju. Takođe se nadamo da će jedan ovakav projekat dati dodatni podstrek za međusobno zbližavanje dva bratska naroda, slovenačkog i srpskog“, rekao je za TV Hram sveštenik Milan Jovanović, ujedno i organizator ovog velikog događaja. “Sam projekat jhe ujedno zahtevan logistički, a i veliki finansijski poduhvati i ovim putem bih želeo da se obratim svim firmama i ljudima dobre volje, u nadi da će nam moći pomoći da istrajemo u ovom, za nas, zaista velikom poduhvatu, a sve u cilju promocije duhovnih vrednosti i srpske tradicije, a svakako predstavljanja Srbije i srba u što boljem svetlu. Na Akademiju su pozvane visoke zvanice kako zemlje domaćina, tako i iz regiona, te Republike Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici političke, diplomatske, verske i kulturne elite Republike Slovenije.”