Slovenački predsednik Borut Pahor stigao u Beograd

SVEČANI DOČEK ISPRED PALATE SRBIJA
pahor-i-vucic-004
Borut Pahor i Aleksandar Vučić (foto: Rade Bakračević, arhiv Štajerske novice)
Beograd, 28. januar – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, ispred Palate Srbija, šefa slovenačke države Boruta Pahora, koji je doputovao u zvaničnu posetu Srbiji.
Nakon svečanog dočeka, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i himne Srbije i Slovenije, usledio je tet-a-tet sastanak Vučića i Pahora.
Zatim je planiran i sastanak delegacija Srbije i Slovenije, nakon čega su predviđene izjave za medije dvojice predsednika. Nakon toga uslediće poslovni forum Srbija – Slovenija.
Pahor i Vučić razgovaraće o poboljšanju bilateralnih političkih odnosa i sveobuhvatne saradnje dve zemlje.
Tokom posete biće reči i o napretku Srbije u njenim nastojanjima da se pridruži EU, situaciji u regionu i drugim aktuelnim pitanjima vezanim za migracije, bezbednost i buducnost EU.
Pahor će se obratiti i na Posebnoj sednici Skupštine Srbije i sastati sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.
Slovenački predsednik je Srbiju posetio u pratnji delegacije predstavnika poslovne zajednice, kao i ministra kulture Dejana Prešičeka, državnog sekretara Ministarstva kulture Jana Škoberna, državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Simone Leskovar i državnog sekretara Ministarstva ekonomije Eve Štavs Podlogar.
Drugog dana posete predsednik Slovenije položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.
Srbija je Sloveniji 10. najvažniji trgovinski partner, a bilateralna trgovina premašuje milijardu evra po godini.
Agencija STA navodi da je ovo prva zvanična poseta Pahora Srbiji posle njegovog ponovnog izbora u novembru 2017. godine, a pre toga je bio u Srbiji 2014. godine, što je bila prva poseta jednog slovenackog predsednika