Uradni obisk predsednika Pahorja v Srbiji: Slovenija in Srbija sta iskreni prijateljici

Beograd, 28. januar – Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića mudi na uradnem obisku v Srbiji. Gre za drugi uradni obisk slovenskega predsednika v Republiki Srbiji in pomeni utrditev dobrega vsestranskega sodelovanja med državama.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika Slovenije in Srbije zadržala v daljšem pogovoru na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama pod vodstvom obeh predsednikov.

Srbija, Beograd. Uradni obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Srbiji - sprejem z vojaskimi castmi.

Srbija, Beograd.
Uradni obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Srbiji – sprejem z vojaskimi castmi.

Uradni obisk predsednika Pahorja v Republiki Srbiji
Foto: STA

Predsednik Vučić se je predsedniku Pahorju zahvalil za obisk in poudaril dobro sodelovanje med državama ter izrazil zadovoljstvo, da bosta s predsednikom nagovorila tudi poslovni forum. Gospodarsko sodelovanje se je namreč v zadnjih desetih letih podvojilo in znaša znatno preko miljarde evrov.

Ob tem sta se predsednika strinjala, da je dobro sodelovanje vzpostavljeno praktično na vseh področjih. Intenzivni gospodarski odnosi in bogato, vsestransko sodelovanje na področju znanosti, športa in kulture so področja, ki prispevajo pomembno dodano vrednost, zato sta predsednika izrazila željo po nadaljevanju in bogatenju sodelovanja na politični in strokovni ravni tudi v prihodnje. Predsednik Vučić se je predsedniku Pahorju zahvalil tudi za skupno pokroviteljstvo nad slavnostno Akademijo, v čast 800. obletnici samostojnosti Srbske Pravoslavne Cerkve in 600. obletnici od rojstva celjske grofice Katarine Kantakuzine Branković, prve pravoslavke v Sloveniji, ki je v soboto potekala v Mariboru.

Predsednik Pahor je predsedniku Vučiću zagotovil, da Slovenija ostaja zaveznica Srbije na poti v Evropsko unijo in potrdil nadaljnjo politično podporo in tehnično pomoč ter izmenjavo slovenskih izkušenj in znanja v prilagajanju evropskim standardom.

Predsednika Slovenije in Srbije sta govorila tudi o sodelovanju obeh držav v okviru regionalnih pobud ter regionalnih in mednarodnih organizacij. Slovenija se zavzema za promocijo dobrososedskih odnosov, reševanje odprtih vprašanj v regiji, spravo in krepitev regionalnega sodelovanja.

Glede Kosova je predsednik Pahor poudaril, da Slovenija podpira prizadevanja za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino, in razume, da gre za izjemno občutljivo in zahtevno notranjepolitično vprašanje v Srbiji. Ob tem je predsednik Pahor dodal, da je vprašanje priznanja Kosova eno redkih vprašanj, kjer se pogledi Slovenije in Srbije sicer razhajajo. Predsednik Pahor je izrazil podporo dialogu Beograd – Priština, implementacijo do sedaj sklenjenih dogovorov in iskanje celostne rešitve. Dodal je, da Slovenija podpira pogajanja po mirni poti brez groženj ali uporabe sile, rezultat mora biti mirna uveljavitev dogovora brez kolateralnih varnostnih posledic v regiji.
2-rokovanje
rokovanje
Foto: STA

Posebno pozornost sta sogovornika namenila srečanju voditeljev držav procesa Brdo-Brijuni, ki bo maja 2019 v Albaniji. Ocenila sta, da je ta regionalna iniciativa spodbudila številne pozitivne premike pri reševanju odprtih regionalnih vprašanj.

V izjavi za medije sta predsednika Slovenije in Srbije poudarila, da so odnosi med državama prijateljski in da verjameta, da bo obisk dodal nov zagon poglabljanju odnosov na vseh področjih. Prijateljski odnosi med državama omogočajo, da lahko odprto razpravljamo tudi o vprašanjih, kjer nimamo enakih pogledov, kot je vprašanje priznanja Kosova.

Predsednika Republike Slovenije in Republike Srbije sta se nato udeležila otvoritve Poslovnega foruma Srbija – Slovenija, kjer sta imela uvodna nagovora; predsednik Pahor je poudaril odlično gospodarsko sodelovanje med državama in pozdravil interes za njegovo nadgraditev. Foruma se je udeležilo več kot 600 predstavnikov gospodarstev obeh držav.

Sodelovanje na gospodarskem področju namreč zavzema posebej pomembno mesto v dvostranskih odnosih. Je zelo dobro, intenzivno in razvejano. V Srbiji je registriranih preko 1.500 slovenskih podjetij, ki skupaj zaposlujejo približno 25.000 ljudi. Slovenija, ki med tujimi naložbeniki v Srbiji sicer zaseda 6. do 8. mesto, je druga najpomembnejša zaposlovalka med tujimi naložbeniki v Srbiji.

Srbija je med državami Zahodnega Balkana najpomembnejša naložbena destinacija za slovenska podjetja. Srbija ostaja tudi najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije iz območja JV Evrope. Blagovna menjava se v zadnjih letih giblje nekaj nad 1 mlrd EUR in kaže trend naraščanja. V letu 2017 je vrednost blagovne menjave dosegla najvišjo vrednost v zadnjih enajstih letih in je znašala 1,34 mlrd EUR. Predsednik Pahor je izrazil prepričanje, da bo današnji poslovni dogodek pomembno prispeval k še boljši prepoznavnosti slovenskih podjetij na srbskem tržišču, kot tudi medsebojnemu poznavanju gospodarstvenikov ter institucij.

V okviru uradnega obiska se je predsednik Pahor popoldan srečal s predsednico Narodne skupščine Republike Srbije Majo Gojković. Predsednik republike in predsednica Narodne skupščine sta se strinjala, da med državama ni zahtevnejših odprtih vprašanj, ki jih ne bi bilo mogoče rešiti s politično voljo.

Po srečanju s predsednico Gojković, je imel predsednik Pahor slavnostni nagovor na slavnostni seji Narodne skupščine. V govoru je poudaril iskreno privrženost vsestranski poglobitvi prijateljstva in sodelovanja z državami, ki jih predstavljajo člani skupščine, pa tudi drugimi. “Vsi delimo skupno usodo človeštva, vsi smo soodgovorni za skupno prihodnost in pri tej odgovornosti želi Republika Slovenija aktivno in prijateljsko sodelovati z vsemi.” je dejal predsednik Pahor.
3-govor-v-parlamentu
Govor predsednika Pahorja na slavnostni seji Narodne skupščine Republike Srbije
Foto: STA

Ob obisku srbskega parlamenta se je predsednik republike na delovnem kosilu, ki ga je gostila predsednica Gojković, srečal tudi s predstavniki vseh parlamentarnih strank.

Prvi dan uradnega obiska se bo zaključil s slavnostno večerjo, ki jo v čast predsedniku Pahorju prireja predsednik Vučić.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo uradni obisk v Republiki Srbiji zaključil s položitvijo venca na spomenik neznanemu junaku na Avali.