PREMINUO DR DRAŠKO REĐEP

Danas (29. januara) u Novom Sadu u 84. godini preminuo je književnik, filmski radnik, kritičar, jedan od najvećih srpskih erudita dr Draško Ređep. Ovu tužnu vest saopštio je njegov dugogodišnji prijatelj, izdavač i glavni urednik i vlasnik novosadske izdavačke kuće “Prometej” Zoran Kolundžija.
dr-drasko-redep
Dugogodišnjim prisustvom i radom, na srpskoj i jugoslovenskoj literarnoj sceni ostavio je značajan trag i smernice za nova tumačenja naše i regionalne književnosti i njene istorije.
Dve godine je bio u žiriju NIN-ove nagrade tokom koje su laureati bili Miloš Crnjanski i Danilo Kiš, 1971. i 1972. godine.
Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.
Dobitnik je mnogih društvenih priznanja, dajući doprinos afirmaciji i zajedništvu rusinske, mađarske i slovačke kulture na našim prostorima.
Od 2011. glavni je urednik Književne opštine Vršac, i višegodišnji je predsednik za dodelu nagrade Vukove zadužbine za umetnost, a bio je i veoma aktivan u književno-izdavačkoj delatnosti.
Draško Ređep je, kao esejist, književni i likovni kritičar i intelektualac, živeo i stvarao u Novom Sadu i bio poslednji bard srpskog severa.
Komemoracija povodom smrti Draška Ređepa održaće se u Srpskom narodnom pozorištu u četvrtak, 31. januara, u 12 časova u sali “Pera Dobrinović”.
Radomir Čubranović
Foto arhiva: pok. Miljan Čubranović