Nova likovna razstava v radenskem DOSOR-ju

Radenci:22 slik Tamare Špitalič Škorić na ogled
tamara-spitalic-skoric-druga-z-desne
Tamara Špitalič Škorić (druga z desne).
22 slik Tamare Špitaler Škorić iz Pinc pri Lendavi v Prekmurju je pod delovnim naslovom »Tole ti moram povedat« na ogled od 31. januarja zvečer v razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov v Radencih. Sedaj slikarka biva in ustvarja v lendavskem koncu, pred tem pa je živela v Medvodah, a še prej v Ljubljani.
Rodila se je Tamara Špitaler Škorić leta 1957 v Ljubljani. Tam je preživela otroštvo in leta mladosti. Že tedaj je gojila veselje do likovnega izražanja, a je v življenju dala prednost drugim področjem, poklicu ekonomistke. Zadnjih 25 let pa je v sebi ponovno poiskala nagnjenje do svinčnika, risanja, torej likovnega izražanja. Sodelovala je na številnih delavnicah za prve korake risanja in slikanja, kajti vsemu v življenju se posveča sistematično.
t-s-skoric-ob-idrijci
T.Š.Škorić Ob Idrijci.
Tako je bila na delavnicah JSKD ter tri mesece tudi v šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Magister umetnosti Peter Gaber je o slikarstvu Tamare Špitaler Škorić zapisal: »Slikarstvo Tamare Špitaler Škorić zaznamuje analitičen pristop do kompozicije v kombinaciji z ekspresivnim barvnim izrazom. Na prvi pogled se spogleduje z nemškimi ekspresionisti, Derainom in Matissom, od katerih pa jo loči njena feminilna oblikotvornost.
t-s-skoric-dve-jabolki-in-primula
T.Š.Škorić Dve jabolki in primula.
Izbira in abstrahira klasične motive, prek figure, krajine do tihožitja. Naravne odtenke navadno zaključi v simbolnih, kontrastnih barvah, s katerimi opisuje intimno doživljanje koščkov sveta okoli nje. Je sistematična in delovna avtorica. Vsa Tamarina dela so močno čustveno angažirana in pozornega gledalca ne pustijo hladnega.«
pesnik-franc-koren-iz-zkd-lendava
Pesnik Franc Koren iz ZKD Lendava.
Tamara Špitalič Škorić ima za seboj že tudi osem samostojnih razstav (v Uradu za intelektualno lastnino v Ljubljani, Knjižnici Medvode, galeriji Spomeniško varstvenega centra v Ljubljani, galeriji Sokolskega doma v Škofji Loki, Cafe galeriji Pungart v Kranju, hotelu Elizabeta v Lendavi, hotelu Lipa v Lendavi ter v prostorih Zveze kulturnih društev Lendava). Po prihodu v Prekmurje je dobila tudi pogum za literarno ustvarjanje na literarnih večerih in delavnicah, ki jih je pripravila ZKD Lendava. Tako piše pesmi, je pa na otvoritvi njene razstave likovnih del v DOSOR-ju bral svojo poezijo Franc Koren, ki tudi sodeluje z literatkami in literati ZKD Lendava in je že velikokrat objavil svoje pesmi v lendavskem literarnem zborniku »Pobiralci rose (Harmatfogok)«.
Filip Matko Ficko