Prva razstava fotokrožkarjev U3 v Murski Soboti

Četrto ustvarjalno leto seniorske dvanajsterice
avtorji-fotografijmanjkata-dva
Avtorji fotografij.
Že četrto leto deluje fotokrožek v okviru U3 (univerze za tretje življenjsko obdobje) pri Ljudski univerzi v Murski Soboti. V samem začetku delovanja ga je vodil Stane Toplak iz Radencev, a je vodenje predal »bolj zagnanemu« Jožetu Bratuša iz Murske Sobote. V vseh letih delovanja krožka se je pri dvanajstih članicah in članih krožka nabralo izredno veliko fotografskega gradiva, zatorej so se pred koncem lanskega leta odločili, da pripravijo skupinsko razstavo.
kolaz-sodelujocih-fotografov
Kolaž sodelujočih fotografov.
Letos poteka 170 let od smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna in ker se bliža 8. februar (dan njegove smrti je slovenski kulturni praznik !), so se odločili, da za moto svoje razstave zapišejo verze prve kitice iz pesmi Pod oknam: »Luna sije, kladvo bije…«.
razstava-fotografij-v-pisk-m-sobota
Razstava fotografij v PIŠK M. Sobota.
Da je v deželi na obeh bregovih Mure »zraslo« tudi nekaj umov, je na razstavi izpostavljeno »Vranovo stoletje«, v spomin na akademika Antona Vratušo Vrana. Razstavo si je noč v dneh od 1. do 15. februarja ogledati v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti. Tokratnih razstavljajo krožkarji U3: Irma Benko, Jože Bratuš, Miroslav Cener, Ivan Hanc, Danila Krpič, Oskar Likar, Čedomir Petrović, Feliks Pihler, Tone Stropnik, Tamara Špitaler Škorić, Jože Šoemen in Stane Toplak.
Kolaž sodelujočih fotografov.
Vsak od krožkarjev je pripravil štiri fotografije, ki pa se pravzaprav kaj dosti ne razlikujejo od izdelkov dolgoletnih (profesionalnih) fotografov. Jože Bratuš, ki trenutno vodi fotokrožek, je seveda navdušen. Veliko je dobrih posnetkov nastalo kot »stranski produkt« v minulih štirih letih. Srečujejo se namreč vsakih štirinajst dni. Tedaj poklepetajo o svojem delu in se štirikrat ali petkrat na leto skupaj podajo na fotografsko ekskurzijo po domači pokrajini na obeh bregovih reke Mure.
presernov-moto-luna-sije-kladvo-bije
Prešernov moto Luna sije, kladvo bije….
Za posameznico ali posameznika v krožku ni nobenih omejitev (dva slikata celo brez fotoaparata: s tablico ali telefonom), vsak lahko sam izbira motive, tehniko in izdelavo fotografij. Zatorej je pri njih vsaka fotografija dobra (od realističnih do abstraktnih tudi na razstavi), kajti vsak je na svoj način inovativen in poskuša iz posnetka »izvleči« najboljše. Jože Bratuš ob tem večkrat zelo rad poudari: »Fotografijo je treba brati, ne samo gledati, kajti vedno o nečem pripoveduje !«
Pri pripravi in postavitvi razstave so sodelovali: Filip Matko Ficko, Lado Klar, Branko Veren, Peter Škraban in Jože Bratuš.
Filip Matko Ficko