Risbe Ludvika Vrečiča, slike in elektrografike Tuga Sušnika

Razstava del dveh umetnikov v Murski Soboti
dr-robert-inhof-levo-in-slikar-tugo-susnik
Dr. Robert Inhof (levo) in slikar Tugo Sušnik.
Od 31. januarja do 28. marca letos bosta v Galeriji Murska Sobota na ogled kar dve izredno zanimivi razstavi hkrati: risbe in slike prvega prekmurskega akademskega slikarja Ludvika Vrečiča (1900 – 1945) ter slike in elektrografike Tuga Sušnika iz Ljubljane (rojen 1948). Torej gre za razstavo dveh slovenskih umetnikov, z začetka in konca 20. stoletja. Na dan otvoritve razstave je že dopoldne bila tiskovna konferenca.
elektrografika-tuga-susnika
Elektrografika Tuga Sušnika.
Kustodinja Vrečičeve razstave Irma Brodnjak je predstavila prvega prekmurskega akademskega slikarja in njegova dela. Kot pravi, velja Ludvik Vrečič (1900-1945) za prvega prekmurskega akademsko izobraženega slikarja. Rojen je bil v Skakovcih pri Cankovi. Po osnovni šoli v Strukovcih in Murski Soboti se je šolal na gimnaziji v Šopronu in na trgovski šoli v Zalaegerszegu ter Šopronu. Nato se je vpisal na Višjo trgovsko šolo v Budimpešti. Leta 1921 se je vpisal na visoko slikarsko šolo v Budimpešti. Diplomiral je leta 1929 in dobil naziv profesorja in akademskega slikarja.
irma-brodnjak-o-ludviku-vrecicu
Irma Brodnjak o Ludviku Vrečiču.
Po diplomi je nekaj časa služboval kot profesor risanja na eni izmed budimpeštanskih gimnazij, nato pa delal kot svobodni umetnik. Leta 1928 je na povabilo Riharda Jakopiča prvič razstavljal v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani in to je bila pravzaprav edina njegova razstava v matični Sloveniji. Julija 1945 ga je po prepiru ustrelil ruski vojak v Monorju, kjer je tudi pokopan. Razstava Vrečičevih del v Galeriji Murska Sobota je nastala v sodelovanju s Pomurskim muzejem Murska Sobota. V muzeju je že na ogled razstava Vrečičevih del iz muzejske stalne zbirke (olja na platnu), v Galeriji pa so na ogled njegova slikarska dela in dela na papirju.
po-tiskovni-konferenci
Po tiskovni konferenci.
Direktor Galerije Murska Sobota, dr. Robert Inhof, pa je kot kustos razstave slik in elektrografik Tuga Sušnika predstavil na novinarski konferenci umetnika in njegovo ustvarjalnost. Tugo Sušnik se je rodil leta 1948 v Ljubljani, a mladost je preživel v Londonu (1956-1965) in New Yorku (1965-1968). Slikarstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1971-1976) pri profesorjih Nikolaju Omersi, Zoranu Dideku, Kiaru Mešku in Gabrijelu Stupica. Leta 1979 je končal tudi specialko za slikarstvo pri prof. Andreju Jemecu in Jožetu Ciuha. Kot Fullbrightov štipendist je v letih 1979-1980 študiral še na Pratt Onstitute v New Yorku. Za seboj ima že ver kot 60 samostojnih ter več kot 170 skupinskih razstav. Je prejemnik številnih nagrad: študentska Prešernova nagrada (1977), nagrada Zlata ptica (1978), nagrada 7. Dubrovniškega salona (1987), nagrada na 25. Zagrebačkom salonu lijepih umjetnosti (1990), Župančičeba nagrada (1991), nagrada Prešernovega sklada (1997) in Jakopičeva nagrada za življenjsko delo (2013). Živi in ustvarja v Ljubljani. Kot pravi dr. Inhof, umetnika Šušnika že od začetka likovnega ustvarjanja zanima predvsem barva.
risba-ludvika-vrecica
Risba Ludvika Vrečiča
In sicer ne barva kot specifičen element v barvni lestvici, ne kot kromatska teorija in ne kot tista kategorija, zaradi katere bi študiral znanost o optiki. Prej ga barva zanima kot metafizična in tudi kot mistična kategorija. V Šušnikovem adrenalinskem in napetosti polnem iskanju ter prikazovanju življenja barve lahko vidimo, da si prizadeva to specifično življenje izkusiti, predstaviti in razširiti do njegovih skrajnih meja. Najprej uporabi žive akrilne barve, ki jih postavlja v različne kontraste, nato ugotovi, da lahko barve – in s tem seveda tudi slike – še bolj zažarijo in dobijo status luminiscenčnih objektov, če uporabi fluorescentne pigmente…

Filip Matko Ficko